Menu
Trafikken i retning Danmark over Øresundsbroen stoppes og kontrolleres av politiet på Pepparholm. Foto: Johan Nilsson / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Streng kontroll ved Danmarks grenser

Danmark stengte lørdag ettermiddag grensene for utlendinger på grunn av koronaviruset. Stengingen varer foreløpig fram til 13. april.

Av NTB | 14.03.2020 17:16:59

Medisin og helse: Beslutningen om å stenge landets grenser trådte i kraft klokka 12 lørdag og gjelder alle borgere fra utlandet som ikke har gyldig grunn til å reise inn i landet.

Danske folkehelsemyndigheter understreker at beslutningen er politisk.

Han peker på at verken Verdens helseorganisasjon (WHO) eller Det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer (ECDC) i utgangspunktet ikke anbefaler grensestengninger som et virkemiddel for å begrense epidemier.

I Sverige reduseres buss- og fergetrafikken over til Danmark. Fergen mellom Helsingborg og Helsingør fortsetter som vanlig, mens Stena Lines ferger fra tirsdag slutter med passasjertrafikk og kun frakter gods. Busstrafikken over Øresundsbroen reduseres kraftig.

Danske statsborgere og andre som jobber i Danmark, får fortsatt lov til å passere grensen.

– Det er en politisk beslutning ut ifra mange hensyn. Det finnes ikke betydelig vitenskapelig dokumentasjon på hvor stor effekt dette vil ha. Det finnes historiske erfaringer når det gjelder influensa og pandemier, sier direktør Søren Brostrøm ved Sundhedsstyrelsen – det danske Folkehelseinstituttet.

Danske myndigheter har iverksatt en omfattende og streng grensekontroll ved alle grenseovergangene. Politiet melder lørdag ettermiddag om at så langt har 29 utenlandske statsborgere har blitt nektet innreise ved flere av grenseovergangene.

(©NTB)

Flere nyheter: