Menu
Folkeavstemning om Nato-medlemskap er en dårlig idé, mener statsminister Magdalena Andersson. Foto: TT / AP / NTB

Støtten til Nato-medlemskap øker i Sverige

Andelen svensker som mener landet bør bli medlem av Nato, har i år økt fra 33 til 54 prosent. I Finland er Nato-støtten enda høyere.

Av NTB | 30.04.2022 13:00:52

Politikk: I januar sa 33 prosent av de spurte i en meningsmåling ja til Nato-medlemskap, mens 35 prosent sa nei.

Nå viser en fersk måling at 54 prosent av de spurte ønsker Nato-medlemskap, mens andelen som sier nei, er uendret på 24 prosent, melder SVT.

Andelen Nato-tilhengere øker særlig blant sosialdemokratene, nærmere bestemt fra 36 til 45 prosent bare på én uke, viser målingen som er utført av Novus.

– Jeg synes det er en dårlig idé, av flere grunner. Dette er ikke et spørsmål som egner seg for folkeavstemning, sa hun tidligere i uka.

Spørsmålet berører hemmeligstemplet informasjon, blant annet om rikets sikkerhet, som ikke kan debatteres offentlig, mener Andersson.

Regjeringen og partiene i Riksdagen gjennomfører nå en sikkerhetspolitisk analyse, og konklusjonene fra den er ventet 13. mai.

Socialdemokraterna har opplyst at partiledelsen vil fatte en beslutning senest 24. mai.

Niinistö sier til avisa Ilta-Sanomat at han samme dag vil møte partiene i den finske Riksdagen for å orientere dem om sitt syn.

Ifølge avisa Helsingin Sanomat blir de folkevalgte ferdige med å behandle regjeringens sikkerhetspolitiske rapport 11. mai.

En eventuell beslutning om å søke finsk Nato-medlemskap vil bli fattet i samråd mellom presidenten og regjeringen.

Statsminister Sanna Marin har tidligere lovet å komme med sitt syn på medlemskap før hennes eget parti Socialdemokraterna bestemmer seg. Det skjer 14. mai.

Nesten 60 prosent av de spurte i meningsmålinger i Finland sier at de støtter Nato-medlemskap.

– Det Finland bestemmer seg for, vil ha stor betydning, og det er med i vår analyse, sa Linde.

Finlands president Sauli Niinistö har planlagt et statsbesøk i Sverige 17. og 18. mai. Det kan være en anledning for å kunngjøre en slik søknad, dersom svenskene da har bestemt seg.

Vänsterpartiet har krevd folkeavstemning om svensk Nato-medlemskap, men dette avviser statsminister Magdalena Andersson.

Utenriksminister Ann Linde støtter sin sjef og sier en folkeavstemning polariserer og river opp sår i befolkningen. Den vil også være en gyllen anledning for dem som ønsker å spre desinformasjon, mener Linde.

Finlands president Sauli Niinistö vil innen 12. mai si om han støtter finsk Nato-medlemskap eller ikke.

(©NTB)

Flere nyheter: