reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) og Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik la fredag ettermiddag fram finanskomiteens innstilling i Tangen-saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Stortinget stiller seg bak knallhard kritikk av Norges Bank

Stortingets finanskomité slår fast at ny leder for oljefondet ikke kan ha eierskap eller interesser som kan svekke tilliten og omdømmet til Norges Bank.

Av NTB | 21.08.2020 17:08:16

Økonomi og næringsliv: Finanskomiteen slutter i all hovedsak opp om den knallharde kritikken mot Norges Bank fra representantskapet knyttet til Nicolai Tangen-ansettelsen.

– Alle partier står samlet bak denne innstillingen, og det understreker alvoret i situasjonen, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Finanskomiteen avga sin innstilling fredag ettermiddag.

– Stortinget kan verken ansette eller avsette oljefondssjefer, men en samlet finanskomité mener de etiske prinsippene i Norges Bank må ligge til grunn for alle ansatte, og konkluderer i likhet med representantskapet at dette ikke er tilfelle i dag, sier Ap-lederen.

Finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) sier han er glad for at komiteens innstilling blir med inn i Sanners dialog med hovedstyret i Norges Bank.

– Det som har vært viktig for oss, er at vi gjennom dette nå ikke tar bort handlingsrommet som er nødvendig for en statsråd og et hovedstyre å ha i henhold til de lover og regler som gjelder, sier han.

Kapur understreker at Stortinget ikke kan diktere den endelige løsningen som det nå skal jobbes med.

– Vår saksbehandling stopper her, sier han.

– Komiteen har gått grundig inn i denne saken, og vi legger en alvorlig konklusjon på bordet i dag. Nå er det opp til finansministeren å følge dette opp overfor Norges Bank. Denne prosessen har vart for lenge allerede, og det er viktig at den nå kommer til en konklusjon, sier Støre.

– Dette handler om tilliten til en av våre viktigste institusjoner. Det handler om at vi må være sikre på at det er interessene til det norske folk som avgjør hvilke investeringer oljefondet gjør, sier finanspolitisk talsperson Hadia Tajik, som er saksordfører.

Kontrollorganet har slått fast at risikoen for interessekonflikter knyttet til Tangen ikke har vært ryddet av veien.

Norges Bank har derimot sagt at denne risikoen for «alle praktiske formål» er eliminert.

Formelt er det Norges Bank som har ansvaret for å ansette ny sjef for den norske oljeformuen. Men spørsmålet om Sanners mulighet til å instruere Norges Bank i saken har stått sentralt.

Fredag slo lovavdelingen i Justisdepartementet fast at Sanner antakelig har mulighet til å gi sentralbanken «generelle instrukser», også i konkrete ansettelsesprosesser.

Tangen tiltrer etter planen som ny sjef for den norske oljeformuen 1. september.

Det er varslet et møte om saken mellom finansminister Jan Tore Sanner (H) og sentralbanksjef Øystein Olsen senere fredag. De to holder pressekonferanse klokken 17.30.

Støre understreker at det for Arbeiderpartiet har vært viktig at en samlet komité understreker at oljefondets internasjonale arbeid med skatt og åpenhet ikke skal kunne svekkes.

Ansettelsen av hedgefondforvalteren Nicolai Tangen har den siste tiden vært gjenstand for intens politisk oppmerksomhet etter at Norges Banks representantskap rettet skarp kritikk mot ansettelsesprosessen.

(©NTB)

Flere nyheter: