reklame for Utvik Autoservice
Menu
For å markere hundre år med fast kvinnelig representasjon på Stortinget skal det oppføres en statue av Anna Rogstad på Eidsvolls plass. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Stortinget hedrer sine kvinnelige pionerer

For å markere hundre år med fast kvinnelig representasjon på Stortinget oppføres en statue av Anna Rogstad på Eidsvolls plass. Også Karen Platou hedres.

Av NTB | 12.12.2020 21:38:02

Sosiale forhold: I tillegg skal det males et portrett av Karen Platou til stortingsbygningen, opplyser Stortinget lørdag.

I 1911 ble Rogstad landets første kvinnelige stortingsrepresentant. Hun var valgt som vararepresentant for Jens Bratlie fra Høyre. Ti år senere ble Karen Platou den første faste, valgte, kvinnelige stortingsrepresentanten.

‒ Rogstad og Platou var begge pionerer. Vi ønsker å bruke hundreårsjubileet for fast, kvinnelig representasjon på Stortinget til å gi disse kvinnene deres rettmessige plass i historien og vår kollektive bevissthet, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Det står i dag fem menn på sokkel på Eidsvolls plass, men ingen kvinner. Kvinner er også kraftig underrepresentert blant portrettene som henger i stortingsbygningen. Bare fem er av kvinnelige stortingsrepresentanter.

‒ Det er på høy tid at vi får malt portretter av flere kvinnelige folkevalgte. Som første, faste, kvinnelige stortingsrepresentant er Karen Platou et naturlig valg, sier første visepresident på Stortinget, Eva Kristin Hansen.

Statuen av Anna Rogstad på Eidsvolls plass skal etter planen stå ferdig i 2023. Portrettet skal være ferdig og kunne avdukes 11. januar 2022, hundre år etter Platou møtte på Stortinget første gang.

(©NTB)

Flere nyheter: