Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte pressen i mai i forbindelse med Sverige og Finland søkte medlemskap i Nato. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Stortinget godkjenner svensk og finsk Nato-søknad i neste uke

Stortinget vil torsdag vedta at Norge skal si ja til at Finland og Sverige blir med i Nato.

Av NTB | 10.06.2022 22:30:56

Politikk: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er torsdag 16. juni til stede i Stortinget, i forbindelse med at utkast til protokollene om Nato-medlemskap for Finland og Sverige skal godkjennes.

Stortinget har lagt til rette for at de kan vedta et ja til Nato-medlemskap for de to landene så raskt som mulig. Innstillingen fra utenriks- og forsvarskomiteen støttes av alle partiene, med unntak av Rødt som har sagt at de vil stemme nei.

SV har bekreftet at de vil støtte forslaget, til tross for at de også er motstander av norsk medlemskap i forsvarsalliansen.

Finland og Sverige leverte sine søknader om Nato-medlemskap 18. mai. Det som skulle bli en rask prosess, drøyer etter at Tyrkia har satt seg på bakbeina. For å bli medlem må de 30 Nato-landene godkjenne dem i det som betegnes som den formelle ratifiseringsprosessen.

Men før denne prosessen i det hele tatt kan starte, må de 30 ambassadørene i Nato-rådet signere en såkalt tiltredelsesprotokoll, en invitasjon til alliansen. Det vil ikke Tyrkia gjøre, og dermed står søknadsprosessen for Sverige og Finland «fast» her.

(©NTB)

Flere nyheter: