Menu
Påtroppende leder Sylvi Listhaug i Frp er fornøyd med at det er flertall på Stortinget for å etablere norsk produksjon av viktige legemidler. Foto: Lise Åserud / NTB

Stortinget ber regjeringen sørge for nasjonal beredskap av legemidler

En enstemmig helse- og omsorgskomité på Stortinget vil ha beredskapsavtaler om produksjon av kritiske legemidler og vaksiner i Norge.

Av NTB | 06.05.2021 13:54:43

Økonomi og næringsliv: Torsdag ba helse- og omsorgskomiteen på Stortinget regjeringen om å gå i dialog med relevante produksjonsmiljøer i Norge for å sikre leveranse av viktige legemidler i framtiden.

Komiteen ber også regjeringen utrede og om mulig inngå forhåndskjøpsavtaler med private aktører som vil etablere vaksineproduksjon i Norge.

– Er det en ting denne pandemien har lært oss, så er det hvor sårbare vi er for svikt i den globale legemiddelproduksjonen. Norge er i dag 100 prosent avhengig av import av viktige legemidler, sier helsepolitisk talsmann Morten Stordalen i Frp.

I det opprinnelige forslaget som helse- og omsorgskomiteen vurderte, hadde partiet satt klare tidsfrister for at slike avtaler skulle inngås.

– Det er veldig gledelig at vi nå får flertall for våre forslag om norsk produksjon av viktige legemidler, selv om det ikke ble flertall for vårt opprinnelige forslag om å sette klare tidsfrister for å inngå slike avtaler. Vi trenger ikke flere utredninger og rapporter om dette, vi trenger handling, sier påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug.

I mars skrev E24 at Oslo Airport City arbeider med å utvikle en million kvadratmeter næringseiendom ved flyplassen på Gardermoen. Der vil utvikleren ha en vaksinefabrikk hvis de får kjøpsgarantier fra Stortinget.

Tanken er at det skal bli hjertet i Norges nasjonale beredskap som distribuerer vaksiner til hele Norge og Europa på få timer luftveien. Den gangen uttalte Sylvi Listhaug seg positivt om planene.

Allerede i april i fjor tok Frp til orde for egen produksjon av vaksiner og legemidler da partiet ba regjeringen instruere helsemyndighetene om å gå i dialog med norske produsenter.

Mangel på legemidler har vært et problem i Norge i flere år, men koronautbruddet har forsterket problemene ytterligere.

(©NTB)

Flere nyheter: