Menu
Terje Halleland FOTO: E. Solberg / Radio Haugaland

Stortinget åpner høringen om Equinor

Det blir likevel åpen høring om Equinors mislykkede USA-satsing. - Saken burde gått for kontroll- og konstitusjonskomiteen, mener stortingsrepresentant Terje Halleland (FrP).

Av NTB | 02.11.2020 12:09:30

Økonomi og næringsliv: Det er klart etter at energi- og miljøkomiteen på Stortinget holdt et møte mandag formiddag for å revurdere saken.

Komiteen har møtt sterke reaksjoner etter at det i forrige uke ble varslet at høringen ville gå for lukkede dører.

– Jeg er glad for at vi nå kan åpne høringen. Det er det eneste riktige i denne saken, sier saksordfører Espen Barth Eide (Ap).

– Det er svært viktig at Stortingets oversyn over forvaltningen skjer i størst mulig åpenhet, og denne saken har åpenbart offentlighetens interesse, sier han.

Høringen holdes digitalt og begynner tirsdag klokka 12.15.

En undersøkelsesrapport fra PwC har i ettertid vist at det er snakk om et regnskapsmessig tap for Equinor på 21,5 milliarder dollar, tilsvarende 161 milliarder kroner, mellom 2007 og 2019.

SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken mener det er snakk om en av de største industriskandalene i norsk historie.

– Det er klart denne saken har offentlighetens interesse, sier han.

MDG-leder Une Bastholm er glad for at høringen nå blir åpen.

– Her har mer enn 200 milliarder kroner av fellesskapets penger forsvunnet i svært klimafiendtlige investeringer i USA. Det er naturlig at det diskuteres for åpne dører, sier hun

Frp, Høyre, KrF og Venstre ønsket i stedet å sende saken til kontroll- og konstitusjonskomiteen, men dette ble nedstemt.

– Vi foreslo å sende saken til åpen høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen fordi det i løpet av helgen er blitt klart at det ligger an til at denne høringen blir noe helt annet enn det energi- og miljøkomiteen egentlig skal behandle, som er redegjørelsen til statsråden, forklarer Lene Westgaard-Halle (H).

Den formelle rammen for høringen er redegjørelsen om saken som olje- og energiminister Tina Bru (H) holdt i Stortinget 10. juni.

Komitéleder Ketil Kjenseth (V) sier han aldri har vært med på noe lignende før. Han påpeker at det ikke er noen tradisjon for å holde høringer i energi- og miljøkomiteen om statens eierstyring.

– Jeg håper det er første og siste gang energi- og miljøkomiteen har denne typen diskusjon, sier han.

Det skyldes at Riksrevisjonen nå er i gang med en gransking av statens opptreden som eier i Equinor. Rapporten fra Riksrevisjonen er ventet i desember og kan bli gjenstand for en kontrollsak i etterkant.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vurderer i tillegg å følge opp avsløringer som Stavanger Aftenblad og E24 har kommet med om Equinors virksomhet i Angola.

Bakteppet er avsløringene i Dagens Næringsliv i vår om at Equinor har tapt enorme summer i USA.

Det var opposisjonen på venstresiden som avgjorde saken. Ap, MDG, Sp og SV har nemlig flertall i energi- og miljøkomiteen, selv om de er i mindretall på Stortinget.

Saken kan likevel lande på kontroll- og konstitusjonskomiteens bord senere.

Flere nyheter: