Menu
Foto: Paul Kleiven / NTB

Stort tilsig i vannmagasinene nå er uvanlig

Det har vært stort tilsig til vannmagasinene de siste ukene. Det er uvanlig på denne tiden av året. Når strømprisene har vært lave, er det også pumpet mye vann opp i vannmagasinene.

Av Egil M Solberg | 21.11.2022 21:33:13

Strømkrisen: Den siste måneden har det falt hele 3,5 meter nedbør over Blåsjø. På denne årstiden ville nedbøren vanligvis kommet som snø og ikke vært tilgjengelig til kraftproduksjon før til våren, skriver Aftenbladet.

Mildt vær sørget for at alt kom som regn. Dette har gjort underverker for fyllingsgraden. Vannstanden har økt mer enn normalt i det siste, skriver avisa.

I tillegg har Statkraft pumpet 40.000 liter vann i sekundet gjennom en tunnel fra Saurdal, Norges største pumpekraftverk. Dette tilsvarer innholdet i én tankbil per sekund.

– Når strømprisen er lav, pumper vi vannet opp igjen. Da kjøper vi kraft og bidrar til å øke strømprisen. Så ligger vannet klar til bruk når det er høye strømpriser og større behov for kraft. Da bidrar vi til å dempe strømprisen, sier kraftverksjefen i Ulla-Førre, Bjørn Sandvik til avisa.

Tor Reier Lilleholt, kraftanalytiker i Volue Insight, forteller til avisa at de i vinter nå venter en strømpris på mellom 2 og 2,5 kroner per kWt. Det er vesentlig lavere enn hva markedet ventet for noen uker siden.

Flere nyheter: