reklame for smiaa
Menu
Magnus Carlsen åpnet med seier i den første av tre finalekamper mot Jan Nepomnjasjtsjij Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Storspillet til Carlsen fortsatte i finalen – tok første stikk mot Nepomnjasjtsjij

Magnus Carlsen fikk god kamp av Jan Nepomnjasjtsjij i det første finaleoppgjøret i Legends of Chess, men nordmannen sikret seieren til slutt.

Av NTB | 03.08.2020 19:17:54

Sport: Carlsen har herjet med motstanderne i Legends of Chess-turneringen hele veien fram til finalen. Turneringen avgjøres med best av tre kamper. I første finaleduell mandag trakk nordmannen det lengste strået.

Med hvite brikker slet Carlsen med å tukte Nepomnjasjtsjij, men da nordmannen så ut til å avgjøre med remis i siste parti avsluttet Carlsen med stil og vant med hvite brikker.

Legendeturneringen er den fjerde av fem turneringer som inngår i Magnus Carlsen Chess Tour, der Carlsen allerede har vunnet to av tre allerede.

Vinneren av Legends of Chess får 45.000 dollar og garantert plass i finaleturneringen i Magnus Carlsen Chess Tour senere i måneden.

Carlsen slo alle de ni andre deltakerne i det innledende grunnspillet og står med seier i 11 strake dueller før finalen.

Carlsen fikk overtaket etter å ha ødelagt bondestrukturen til Nepomnjasjtsjij, som gjorde det vanskelig for russeren å gjemme unna sin konge. Da fikk nordmannen fordelen da det var tid for en av tingene han kan best: dronningsluttspill.

Carlsen sto fint med sin dronning midt på brettet og presset Nepomnjasjtsjijs konge nok til at det bare var et tidsspørsmål før første parti var vunnet.

Med hvite brikker klarte ikke Carlsen å utnytte fordelen og et relativt tamt parti endte med remis. Da Nepomnjasjtsjij fikk sjansen med hvite brikker igjen gikk han offensivt til verks og overrumplet til slutt Carlsen.

Nordmannen var kanskje litt overmodig og sto i en sårbar stilling da russeren til slutt fikk overtaket. Carlsen gjorde et feiltrekk da han flyttet fram en bonde som sto i nærheten av kongen sin og da tok det ikke lang tid før nordmannen skjønte at han sto i en tapt stilling.

Nok en gang tok Carlsen føringen med svarte brikker og tok ledelsen i første lynsjakkparti. Men igjen skulle han slite med fordelen med hvite brikker.

Nordmannen ristet på hodet under det andre lynsjakkpartiet, men verdensmesteren skulle vise sterk vinnervilje da han kjempet seg tilbake igjen og til slutt seiret.

For Carlsen så ut til å redde inn remis, som også hadde sikret seier første dag, men nordmannen vant til slutt partiet og første duell i finalen.

Den neste finalen spilles tirsdag.

I mai vant han åpningsturneringen Magnus Carlsen Invitational, mens Daniil Dubov vant Rapid Challenge måneden etterpå. I juli vant den norske verdensmesteren nok en turnering, med seier i Chess Masters.

Finaleoppgjøret startet på best mulig måte for den norske verdensmesteren: seier med svarte brikker.

Like lett som i første parti skulle derimot ikke resten av den første finaleduellen bli.

I fjerde parti med hvite brikker igjen klarte ikke Carlsen og få til annet enn nok en remis. Finalemotstanderne kunne ikke skilles i hurtigsjakk og dermed måtte Carlsen og Nepomnjasjtsjij ut i lynsjakk.

(©NTB)

Flere nyheter: