Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre på Bankplassen i Oslo. Han frykter for utviklingen i Ukraina. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Støre: Urovekkende at Russland sender inn soldater

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter militære konfrontasjoner og sier det er svært urovekkende om russiske soldater settes inn i Luhansk og Donetsk.

Av NTB | 21.02.2022 23:59:58

Politikk: – Det er svært alvorlig når Russland nå anerkjenner deler av Ukraina som løsrevne republikker. Det er et alvorlig brudd på folkeretten og et uakseptabelt angrep på Ukrainas territorielle enhet og integritet, sier Støre til NTB.

– Det er også alvorlig at de siste dagenes forsøk på å finne politiske løsninger med dette blir satt kraftig tilbake, og tonen i president Putins tale sett sammen med den kraftige militære opptrappingen rundt Ukraina gir grunn til å frykte militære konfrontasjoner fra russisk side, sier han videre.

– Det er veldig urovekkende, det må vi vente til vi får bekreftet, sier Støre til NRK sent mandag kveld.

– I realiteten er dette å sende russiske styrker inn på det som det internasjonale samfunn ser på som Ukrainas territorium.

Da nyheten om den russiske anerkjennelsen kom, varslet EU sanksjoner mot «de som var innblandet i denne ulovlige handlingen».

– Norge vil ha nær kontakt med våre partnere og slutte oss til en felles europeisk reaksjon på det som har skjedd i kveld, sier Støre.

– Beslutningen er nok en krenkelse av Ukrainas suverenitet, sa hun i en skriftlig uttalelse til NTB.

Huitfeldt sa videre at Norge konsekvent støtter Ukrainas selvstendighet og territorielle integritet innenfor internasjonale anerkjente grenser.

– Norge støtter et hastemøte om situasjonen i FNs sikkerhetsråd, sier hun.

– Jeg har snakket med Magdalena Andersson i kveld, og besøket til Stockholm utsettes, sier han.

Brussel-turen senere på dagen er imidlertid ikke avlyst, får NTB bekreftet. NRK meldte dette først.

Senere ble det kjent at Vladimir Putin har gitt ordre om å sette inn «fredsbevarende styrker» i Øst-Ukraina.

Både USA og EU har omfattende sanksjoner klare mot Russland. Planene ble blant annet diskutert på et utenriksministermøte i EU mandag.

Tidligere mandag kveld sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at Norge fordømmer den russiske beslutningen om å anerkjenne de selverklærte «folkerepublikkene».

Statsministeren skulle etter planen ha møtt Sveriges statsminister tirsdag, men besøket er utsatt.

(©NTB)

Flere nyheter: