reklame for smiaa
Menu
Aktivister demonstrerer inne i et supermarked i Rio de Janeiro fredag etter at en svart mann ble drept av sikkerhetsvakter utenfor en Carrefour-butikk dagen før. Foto: Bruna Prado / AP / NTB

Store protester i Brasil etter at svart mann ble drept av vektere

Brasil opplever landsomfattende protester og opptøyer etter at en svart mann ble drept av sikkerhetsvakter ved et supermarked i byen Porto Alegre.

Av NTB | 21.11.2020 08:52:58

Kriminalitet og rettsvesen: Drapet har ført til krav om kraftigere tiltak mot rasisme. Saken har mange likhetstrekk med drapet på afroamerikanske George Floyd i USA, som ble drept av en politimann under en pågripelse i Minneapolis i sommer.

Afrobrasilianske Joao Alberto Silveira Freitas ble torsdag mishandlet til døde av sikkerhetsvakter utenfor en dagligvarebutikk som tilhører den franske Carrefour-kjeden.

Et øyenvitne filmet hendelsen, og videoen viser hvordan butikkens vakter gjentatte ganger slår mannens hode mens en annen vakt holder ham fast. Han blir senere erklært død på stedet.

Videoen har spredt seg på sosiale medier, og bare noen få timer etter hendelsen samlet tusenvis av demonstranter seg på ulike steder i landet. Det rettes blant annet kraftig kritikk mot butikkjeden som har ansatt vaktene, og flere steder er Carrefour-butikker ramponert. Demonstrantene krever tiltak mot rasisme.

Politiet har flere steder avfyrt tåregass og sjokkgranater mot demonstrantene, men protestene viser ingen tegn til å avta.

De to vaktene som er med på filmen, er pågrepet. En av dem var også ansatt i landets militærpoliti.

(©NTB)

Flere nyheter: