Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder pressemøte på Statsministerens kontor etter telefonsamtalen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Støre om samtalen med Putin: – En ryddig samtale med klare meldinger begge veier

Statsminister Jonas Gahr Støre tok opp det han mener er krigsforbrytelser i den timelange samtalen med Russlands president Vladimir Putin.

Av NTB | 31.03.2022 13:34:26

Krig og konflikter: – Vi har klart ulike synspunkter på opptakten til denne krigen og det som skjer på bakken, men jeg fikk anledning til å si klart fra norsk side hvordan vi fordømmer dette angrepet som vi mener er et klart brudd på folkeretten, sier Støre på en pressekonferanse torsdag.

Han sa også til Putin at han mener Russland begår krigsforbrytelser i angrepene på sivile.

– En situasjon med fire millioner flyktninger på fem uker taler sitt om hva slags krig dette er, sier Støre.

– Men jeg mener slike forhandlinger og arbeidet som skjer mellom forhandlingsrunder, kan påvirkes av tydelige meldinger til partene, og det kan Norge bidra med, sier Støre.

Å påvirke dette arbeidet var en av årsakene til at Støre tok kontakt med Putin. De to brukte mye tid på å snakke om innholdet i forhandlingene, som Støre mener Putin delte mange detaljer om.

– Han brukte tid på å omtale situasjonen i Mariupol der det nå skal legges til rette for humanitær tilgang. Jeg opplevde også at han refererte til forhandlingene i Istanbul, og at det var verdt å vie oppmerksomhet til det. Det er viktige signaler, sier Støre.

Onsdag ettermiddag hadde Støre en videosamtale med Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal. Etter det NTB kjenner til, var det et ønske fra ukrainerens side at Støre tok opp situasjonen i Mariupol med Putin.

Støre diskuterte også initiativet med allierte i Norden, Europa og USA. De skal ifølge regjeringskilder ha vært positive og understreket behovet for å snakke direkte med den russiske lederen.

– Jeg appellerte til den russiske presidenten at han er den personen som har anledning til å søke en vei ut av dette, sier Støre.

Samtidig understreket han at det er situasjonen på bakken i Ukraina som indikerer hvilken retning Russland tar krigen i.

Utenlandsk etterretning har hevdet at rådgiverne til presidenten forsøker å dekke over det reelle antallet drepte russiske soldater, og sivile.

I samtalen tok Støre opp anslaget på antall drepte i Ukraina. Ifølge Støre lyttet presidenten til det han sa om tapstallene, men kommenterte det ikke direkte.

– Jeg skal ikke vurdere hvordan rådgiverne rundt presidenten virker, men jeg opplever at han holder fast ved en russisk historiefortelling som vi kjenner igjen fra hans argumentasjon og handling rundt Ukraina fra 2014 og oppover. Det er en historiefortelling som fortjener å bli utfordret, og det var noe av hensikten med samtalen, sier Støre.

Han oppfordret Putin til å videreføre fredssamtalene i Tyrkia med sikte på å finne en politisk løsning som kan stoppe kamphandlingene. Men han avviste at Norge ville ta noen aktiv rolle i samtalene.

I tillegg oppfordret Støre til å gi humanitær tilgang til den beleirede og bombede havnebyen Mariupol.

I samtalen med Putin sa Støre også at det i Norge, og i andre europeiske land, at Russland oppfattes som ansvarlig for krigen.