Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte pressen fredag ettermiddag. Foto: Annika Byrde / NTB

Støre om Russlands annektering: – Uten legitimitet og i strid med folkeretten

Russlands annektering av ukrainske regioner er uten legitimitet og i strid med folkeretten, sier statsminister, som fordømmer annekteringen.

Av NTB | 30.09.2022 17:20:40

Politikk: – Annekteringen av de fire regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja er uten legitimitet. De såkalte folkeavstemningene er gjennomført under militær okkupasjon og er i strid med folkeretten, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fredag.

I en tale tidligere fredag kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at de fire omstridte fylkene nå er en del av Russland og at angrep mot dem vil bli oppfattet som rettet mot Russland selv.

Støre sier at Norge fordømmer annekteringen på det sterkeste.

Han sier Russland også forsøker å avlede oppmerksomheten bort fra krigen i Ukraina.

– Russland har ikke og skal ikke lykkes i dette. Norge og våre allierte fortsetter den politiske, økonomiske og militære støtten til Ukraina.

På spørsmål om Støre er bekymret for at Putin vil bruke dette som grunnlag for gjengjeldelse, svarer statsministeren:

– Vi må jo notere det president Putin sier, og så får vi analysere det. Det er etter min mening en meningsløs påstand, sier Støre.

– Ukraina bestemmer innenfor eget lands grenser og har rett til å forsvare seg mot Russlands militære angrep. Den russiske beslutningen endrer ikke på dette. Russland forsøker å skape en energikrise i Europa De har over lang tid skapt usikkerhet og redusert gasstilførselen til Europa. Målet er åpenbart å svekke samholdet og vår støtte til Ukraina, sier Støre.

Putin har gitt Vesten skylden for den som trolig er et sabotasjeangrep mot gassrørledningene Nord Stream i Østersjøen.