Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer brannen ved atomkraftverket Zaporizjzja. Foto: Annika Byrde / NTB

Støre om angrepet på atomkraftverk: – På linje med galskap

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer brannen ved atomkraftverket Zaporizjzja og sier angrepet som førte til brannen, er på linje med galskap.

Av NTB | 04.03.2022 08:33:04

Politikk: Støre sier Norge følger med på utviklingen ved Europas største kjernekraftverk og sier beredskapen er god. Det er ikke bekymring for atomnedfall i Norge per nå.

– Hvis det skulle skje en ulykke, vil det ta omtrent 48 timer før det kommer til Norge, sier han til NRK.

Samtidig understreker han at hendelsen viser krigens totalt uakseptable karakter.

– Det blir jo nok en kraftig fordømmelse. Dette er jo på linje med galskap å angripe på denne måten, sier Støre.

– Det er folk i Norge som har fulgt med på dette helt siden det skjedde og jobber med å følge situasjonen tett og nøye. Vi har beredskapsplaner i tilfelle det skal skje noe som rammer oss, men det har det altså ikke gjort i natt, sier hun til NRK.

Støre utdyper at Norge har tilgang til ukrainske målestasjoner, samt kontakt med ukrainske fagfolk og internasjonale fagfolk. Han sier det er en varslingstid på cirka 48 timer fra det skjer noe i Ukraina til det kommer til Norge.

Men Støre understreker at det som skjer i Ukraina, er alvorlig, selv om det ikke rammer Norge, og han understreker at kjernekraftverket er et sivilt mål.

– Det er dypt uansvarlig med kamphandlinger i nærheten av et slikt anlegg. Det er helt avgjørende at de som jobber med anlegget, får tilgang for å sikre det, sier Huitfeldt til TV 2.

Hun sier videre at de ikke har fått rapporter om at det har lekket ut radioaktivt stråling.

– Men det er helt hensynsløs opptreden fra Russland vi ser her.

Støre og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ble varslet om hendelsen i Ukraina natt til fredag. Nødetater i Ukraina meldte at brannen i treningsbygningen til Zaporizjzja kjernekraftverk i Enerhodar ble slukket klokken 5.20.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer kraftig på hendelsen.

Flere nyheter: