Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Pontus Höök / NTB

Støre og Huitfeldt om russisk mobilisering: – Svært alvorlig

Det er svært alvorlig at Russland nå varsler mobilisering av reservestyrker, mener statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Av NTB | 21.09.2022 12:51:00

Krig og konflikter: – Denne opptrappingen av krigen vil medføre mer lidelse for både ukrainere og russere, sier Støre (Ap) i en epost til NTB.

Onsdag morgen varslet president Vladimir Putin en delvis mobilisering i det som blir en russisk opptrapping av krigføringen i Ukraina. Mobiliseringen omfatter 300.000 reservister.

– Jeg gjentar vår sterke oppfordring til Russland om å avslutte krigen. Ukraina har Norges fulle støtte, sier Støre.

Også utenriksminister Huitfeldt (Ap) understreker at mobiliseringen er alvorlig.

– Vi er på vei inn i en krevende vinter. Putin har som mål å skape politisk splittelse og økonomisk nedgang i Europa. Han skal ikke lykkes med det. Den europeiske og allierte responsen på angrepskrigen er kraftfull, og samarbeidet er på mange områder styrket, sier hun i en epost.

– Ukraina vil trenge bistand i mange år fremover, og Norge vil bidra med omfattende og langsiktig støtte.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at de tar mobiliseringen som et tegn på at Russland har store utfordringer.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon. Ukraina og russisk mobilisering har vært et hovedtema i mine samtaler i USA. Det er viktig at nå at vi fortsatt står sammen og støtter Ukraina så lenge det er behov for det. Russlands aggresjon kan ikke vinne fram, sier Gram.

(©NTB)

Flere nyheter: