Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norsk gass kan snart strømme til Polen

Innen slutten av året vil rørledningen «Baltic pipe» stå klar og kunne levere norsk gass til Polen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Av NTB | 08.03.2022 20:14:37

Krig og konflikter: – Vi har diskutert samarbeid om energi. Endelig, etter mange år, vil den baltiske ledningen være klar innen slutten av året, sier Støre under pressekonferansen etter møtet mellom han og Polens statsminister Mateusz Morawiecki i Oslo tirsdag.

– Innen slutten av året vil det kunne gi betydelig gass til landet, sier Støre.

Morawiecki fremhevet på pressekonferansen at det er viktig for Polen å få uavhengighet fra russisk energi. Den polske statsministeren sa at norsk gass spiller en viktig rolle i det arbeidet.

– Vi er nesten i mål, men vi tror ikke den kan stå klar tidligere enn oktober-november, har eksperter sagt til meg, sier den polske statsministeren.

Støre sier seg enig.

– Jeg kan enkelt si at Norge leverer maksimalt av sin kapasitet, sier Støre.

Ledningen, «Baltic Pipe» er en kommende gassrørledning på 800–950 kilometer, som skal frakte ti milliarder kubikkmeter gass årlig fra de norske gassfeltene i Nordsjøen gjennom Danmark og videre til Polen

– Både Norge og Polen vil fortsette støtten til den tapre kampen til det ukrainske folket. Når dagen kommer vil vi støtte gjenoppbyggingen av Ukraina, sier Støre.

– Jeg har berømmet Polens statsminister for arbeidet hans land gjør nå. Vi er beveget og imponert over måten folk i Polen tar imot flyktninger fra Ukraina, sier statsministeren.

På spørsmål om den baltiske ledningen kan bli klar før slutten av året, svarer Morawiecki at det trolig ikke er mulig.

På pressekonferansen uttrykte Støre og Morawiecki sterk støtte til det ukrainske folket. Støre sa også at han var imponert over hvordan Polen har tatt imot flyktninger. Ifølge FN har 2 millioner lagt på flukt og 1,2 millioner av dem kommet til Polen.

(©NTB)

Flere nyheter: