reklame for Sheiken Bowling
Menu
– Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Støre: Norge fordømmer angrepet på det sterkeste

Et varsel om en omfattende invasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om Russlands angrep på Ukraina. Samtidig er samholdet sterkt i Nato og Europa.

Av NTB | 24.02.2022 07:16:28

Krig og konflikter: Beskjeden om Russlands angrep på Ukraina er dyster og nedslående, skriver Støre i et Facebook-innlegg i 11-tiden torsdag.

– Vi har allerede fått de første meldingene om at liv er gått tapt i Ukraina. Befolkningen i byer og på landsbygda lever i frykt. President Putin sier hans mål er å fjerne den valgte presidenten. Det er et varsel om en omfattende invasjon og militær operasjon mot Ukraina og hovedstaden. I likhet med FN, Nato, EU og land verden over fordømmer Norge dette angrepet på det sterkeste.

Støre deltar nå møter med de øvrige Nato-landene, og med kolleger i Norden og Europa.

– Samholdet er sterkt, og fordømmelsen av det som skjer, er unison.

– Norge følger på vanlig måte situasjonen i nordområdene. Ukraina er ikke medlem av Nato, og situasjonen utløser ikke militære tiltak fra Natos side. Norge bistår Ukraina og det ukrainske folk med humanitær bistand og annen hjelp. Vi samordner våre reaksjoner med våre europeiske partnere og våre Nato-allierte. I Nato tar vi felles ansvar for medlemslandenes sikkerhet, skriver han.

Han forstår at mange blir urolige over det som nå utspiller seg i Ukraina.

– Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sa han.

– Vi står sammen med folket i Ukraina i denne forferdelige tiden, sa han videre.

Samtidig med at det i sosiale medier ble meldt om eksplosjoner mange steder i Ukraina, meldte Interfax at Russland iverksatte militære operasjoner mot Ukraina klokken 5 torsdag morgen. Ukrainas utenriksminister anklager Russland for å ha gått til full krig.

– Russland har startet invasjonen av Ukraina. En mørk dag i Europa, og for Ukrainas befolkning. Det trengs samlet internasjonal reaksjon på Putins brudd på internasjonal rett, skriver Solberg på Twitter torsdag morgen.

Støre understreker at det ikke er tegn til økt spenning eller unormal aktivitet ved Norges grense til Russland i nord.

Norge fordømmer angrepet på det sterkeste, sa Støre til NTB tidligere torsdag.

Høyre-leder Erna Solberg kaller det russiske angrepet på Ukraina for en mørk dag i Europa og for Ukrainas befolkning.

Flere nyheter: