reklame for Sheiken Bowling
Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre er sterkt kritisk til at Rødt vil si nei til Nato-medlemskap for Finland og Sverige. Her er han sammen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Støre langer ut mot Rødt: – Dypt usolidarisk

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer kraftig på Rødts nei til ratifisering av medlemskap i Nato for Finland og Sverige.

Av NTB | 19.05.2022 16:15:56

Politikk: – Forslaget fra Rødt er dypt usolidarisk med våre nærmeste naboer, i en situasjon der de opplever at deres trygghet er truet, sier Støre.

– Nato er en forsvarsallianse som Sverige og Finland nå ønsker å være en del av. De velger å gå ut av alliansefrihet som et resultat av den angrepskrigen Russland gjennomfører i Ukraina. Da skal vi ikke nekte dem å være en del av vårt forsvarsfellesskap, fortsetter han.

Reaksjonen kommer etter at Rødt onsdag sa nei til finsk og svensk medlemskap i Nato.

Finland og Sverige leverte sine medlemskapssøknader til Nato-sjef Jens Stoltenberg tidligere samme dag.

Moxnes mener Støre bommer med sin kritikk.

– Rødt står solidarisk med Sverige og Finland uavhengig av NATO-medlemskap, sier han.

– Russlands invasjon i Ukraina, som Rødt fordømmer på det sterkeste, er det sentrale. Så følger det av NATO-traktaten og den norske Grunnloven at en utvidelse skal behandles i de eksisterende medlemslandene og i parlamentet. En slik demokratisk behandling rommer også ulike vurderinger.

Høyre-leder Erna Solberg advarer mot å la ytre venstre få innflytelse i saken.

– Norge må stå sammen med våre naboer i Finland og Sverige. At Norden samles i NATO, vil være en styrke for regional sikkerhet i Norden og for vår forsvarsevne. Å nekte Sverige og Finland medlemskap i NATO vil svekke tryggheten i Norden, sier Solberg.

– Dersom ytre venstre får innflytelse over sikkerhetspolitikken, vil det kunne ramme sikkerhetsgarantien og tryggheten vår.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til Dagsavisen at Rødt i praksis er Russlands president Vladimir Putins beste venner.

– Jeg vil oppfordre Moxnes til å ta seg en tur til de baltiske landene, og spørre befolkningen der om de er enig i at medlemskap i Nato ikke gagner fred og sikkerhet i deres hjemland, sier hun.

Men medlemslandene må også gjøre selvstendige vurderinger av søknadene.

«Vi mener det ikke vil gagne fred og sikkerhet i Norden at to nye nordiske land omfattes av Natos atomparaply og stormaktsavhengighet», skrev Moxnes.

Moxnes viser til at en tredel av befolkningen og to partier i Riksdagen i Sverige er mot Nato-søknaden.

– Jeg forstår at dette vekker reaksjoner, men vi trenger en reell debatt om de sikkerhetspolitiske konsekvensene. Det må være legitimt å mene at en Nato-utvidelse ikke gagner fred og sikkerhet i nord, slik ganske mange i landene dette gjelder, selv har gjort, utdyper han overfor NTB.

«Stormaktsavhengighet gagner ikke fred og sikkerhet. Rødt vil stemme mot ratifisering av medlemskap i Nato for Finland og Sverige», skrev Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Facebook i etterkant av et sentralstyremøte i partiet.

Men Støre er ikke alene om å reagere.

I innlegget på Facebook onsdag understreket Moxnes at ethvert land har rett til å søke de allianser de selv ønsker å inngå, og at alle forstår frykten blant folk etter Russlands «brutale og folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina».

(©NTB)