Menu
Jonas Gahr Støre (Ap) holdt sin første nyttårstale som statsminister 1. nyttårsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB

Støre: Korona har gjort samfunnet mer urettferdig

I sin første nyttårstale som statsminister lover Jonas Gahr Støre (Ap) å styrke fellesskapet han mener er blitt svekket under pandemien.

Av NTB | 01.01.2022 19:54:21

Medisin og helse: – Koronatiden har gjort samfunnet vårt mer urettferdig, sa Støre i den tradisjonsrike nyttårstalen 1. nyttårsdag.

– Noen har spart penger. Hatt hyttekontor. Fått litt ekstra kvalitetstid med familien. Andre har mistet jobb og inntekt og opplever nå en ny, tøff vinter, fortsatte han.

– Klimakrisen løses jo ikke av hver enkelt eller markedet alene. Eldreomsorgen blir ikke bedre av at noen få selv kjøper seg bedre hjelp. Og ingen er trygge i en pandemi før alle er trygge, sa Støre.

Samtidig oppfordret han folk til å lytte til andre.

– Men det handler også om empati og vår evne til å leve oss inn i hverandres liv, om perspektiv. Forstå hvor utrygt det er å lure på om du har råd til å betale strømregningen, sa Støre, som denne høsten har styrt landet gjennom både strømkrise og koronakrise.

– Jeg vet at mange av dere er ekstra slitne og lei nå. Det gjelder mange som har stått i første rekke i koronatiden, sa Støre og fortsatte:

– Vi vet enda mer nå om hvor avhengige vi er av dere, hvor samfunnskritiske dere er.

Samtidig kom han med en innstendig oppfordring til vaksine-etternølere:

– Gjør det til et nyttårsforsett; ta vaksinen!

– For 2021 var året da vi så sterkt håpet at pandemien skulle slippe taket på oss. At vi kunne ta hverdagen tilbake. Slik gikk det ikke.

Statsministeren benyttet anledningen til å skryte av hvordan folk i Norge har taklet pandemien gjennom å stå sammen og følge råd. Han viste til at det i andre land har vært store protesttog.

– I mange land blåser folk i regler fordi de ikke stoler på myndighetene eller på hverandre. Slik er ikke vi, sa Støre, før han spøkefullt la til at nordmenn i stedet tyr til håndarbeid:

– Jeg så noen i sosiale medier hadde laget et broderi hvor viruset fikk som fortjent med så saftige banneord at jeg ikke bør bruke dem på TV. Så lei er vi altså – at vi broderer banneord!

– Og det fyller meg med optimisme, det peker vei mot alt vi skal få til sammen – et rettferdig samfunn, et klimavennlig samfunn, en trygg hverdag for alle, avsluttet Støre.

Ulikheten svekker fellesskapet, mener Støre, som lover å ta kampen mot forskjellssamfunnet gjennom et rettferdig skattesystem, en sterkere velferdsstat og et tryggere arbeidsliv.

Pandemien har også avdekket svakheter i helsetjenestene, ifølge Støre. Han mener løsningen blant annet ligger i å utdanne flere fagfolk, og i talen rettet Støre en spesiell takk til alle som er på vakt i nyttårshelgen.

For pandemien er ikke over ennå, understreket Støre. Nok en annerledes jule- og nyttårshøytid ligger bak oss.

Til tross for at vi har lagt nok et koronaår bak oss, valgte Støre å avrunde talen på håpefullt vis. Han viste til at kriser også kan være et forstørrelsesglass på hvor godt fellesskap fungerer når kriser rammer.

(©NTB)

Flere nyheter: