reklame for Sheiken Bowling
Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder pressemøte på Statsministerens kontor etter telefonsamtalen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Støre i timelang samtale med Putin: – Klare meldinger begge veier

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket torsdag formiddag direkte med Russlands president Vladimir Putin om krigen i Ukraina.

Av NTB | 31.03.2022 15:50:03

Krig og konflikter: Det var Støre selv som tok initiativ til den timelange samtalen, som foregikk på telefon med tolk.

Statsministeren beskriver atmosfæren i samtalen som rolig, men gjør det klart at han også hadde «tøffe budskap» til Putin.

– Det er en ekstraordinær situasjon i europeisk historie vi står overfor. Derfor er det verdt å bruke sterke ord, og de brukte jeg. Men jeg opplevde at han lyttet på det og svarte tydelig tilbake fra hans side på hva som er russiske synspunkter, forteller Støre i etterkant.

– Jeg vil si det var en ryddig samtale med klare meldinger begge veier, sier han.

– Det ble gitt spesiell oppmerksomhet til humanitære spørsmål, i hovedsak hvilke tiltak som er gjort for å sikre siviles sikkerhet og organisering av humanitære korridorer for å evakuere sivile fra områder der det pågår kamper, inkludert i Mariupol, heter det i den russiske uttalelsen.

Ifølge uttalelsen skal Putin også ha informert Støre om forhandlingene mellom russiske og ukrainske representanter, som fant sted i Istanbul nylig.

– Alt handler om å holde kontakten, melder den russiske ambassaden.

En viktig del av bakteppet er voksende bekymring i Vesten for hvor godt orientert Putin egentlig er om realitetene på bakken i Ukraina. Amerikanske etterretningskilder har hevdet at Putin er blitt feilinformert av sine rådgivere om hvor dårlig det russiske militæret presterer, og hvor hardt den russiske økonomien treffes av sanksjonene, fordi rådgiverne er redde for å fortelle ham sannheten.

Støre forteller at noe av det han ønsket å gjøre i samtalen, var å informere Putin direkte.

– Det var å referere noe av det vi nå vet og ser, i form av sivile lidelser, i form av tapstall.

Støre understreker at tallene er usikre, men fastslår at det er snakk om betydelige tapstall, også på russisk side.

Mariupol har vært under tungt bombardement fra russisk side, og mellom 100.000 og 200.000 mennesker er fanget i kryssilden. Støre kaller det et mareritt.

– Det er jo nesten en utslettet by, sier han.

Statsministeren opplyser videre at han kom med to klare oppfordringer til Putin:

* at forhandlingene som nå pågår mellom Ukraina og Russland i Tyrkia, videreføres med sikte på en politisk løsning som kan stoppe krigen

* at det gjøres mulig med humanitær tilgang til befolkningen i Mariupol

– På det siste så opplever jeg at den russiske presidenten i alle fall bekrefter at det er Russlands intensjon å bidra til det, sier Støre.

– Norge har ikke noen rolle i disse forhandlingene. Vi søker den heller ikke, sier han.

– Men jeg mener at slike forhandlinger, og arbeidet som skjer mellom forhandlingsrunder, kan påvirkes av veldig tydelige meldinger inn til partene. Det kan Norge bidra med. Det var en av grunnene til å si klart ifra, slik jeg gjorde i dag.

I samtalen gikk Putin ifølge Støre detaljert inn i fredssamtalene.

Samtidig skal Putin ha gjentatt kjente russiske synspunkter på Nato og de russiske utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraina.

– Jeg opplever jo at han holder fast ved en russisk historiefortelling som vi kjenner igjen, sier Støre.

– Den fortjener å bli utfordret, og det var en av hensiktene med samtalen.

Noen timer etter samtalen kom også Russland med en egen uttalelse om samtalen. De sier Putin forklarte Støre i detalj hvorfor landet gjennomfører en «spesialoperasjon» i Ukraina, samt operasjonens mål og oppgaver.

I forkant konfererte Støre med kollegaer i andre land som har snakket direkte med Putin, deriblant Frankrike, Tyskland, Finland og USA. Etter det NTB forstår, skal disse ha vært positive til å forsøke å nå direkte inn til Putin med flere stemmer.

Som en del av forberedelsene til samtalen snakket Støre også med Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal. Han skal ifølge NTBs opplysninger ha vært opptatt av at Støre tok opp situasjonen i havnebyen Mariupol med Putin.

Støre gjør det samtidig klart at Norge ikke er ute etter noe meklerrolle i konflikten.