reklame for Sheiken Bowling
Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen om situasjonen i Ukraina. Til stede var også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp). Foto: Heiko Junge / NTB

Støre: I dag våknet vi til krig i Europa

Statsminister Jonas Gahr Støre frykter en veldig høy humanitær pris, og lover nye bistandsmillioner til Ukraina. Russland vil møte forsterkede sanksjoner.

Av NTB | 24.02.2022 14:15:02

Krig og konflikter: – I dag våknet vi til krig i Europa. Vi har lenge fryktet at Russland vil gå til et massivt militært angrep på Ukraina. Det skjer nå, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Han beskrev sivile som søker til bomberom, folk som hamstrer mat og bensin eller legger på flukt.

– Det vi ser, er sterke bilder. Vi må være forberedt på at vi vil se ødeleggelse, lidelse og nød på vårt kontinent i vår tid, sa Støre og la til:

– Det er et angrep på det frie og demokratiske Europa.

– Men det han har sagt i dag, peker i retning av at han skal okkupere og endre styresettet i Ukraina. Der sitter det en valgt president, og hvis det er formålet, så tegner det et bilde av en veldig omfattende militær operasjon for å nå det målet: En operasjon med veldig høy humanitær pris, sa Støre.

– Norge vil slutte seg til sanksjonene som nå diskuteres med europeiske partnere som en reaksjon, sa Støre.

Disse sanksjonene vil komme i tillegg til de som kom tidligere i uka.

Regjeringen vil sende humanitær hjelp til sivilbefolkningen i Ukraina og øker nødhjelpen med 200 millioner kroner.

– Norge stiller allerede opp med humanitær og økonomisk og politisk støtte til Ukraina. Vi vil stille opp mer i tiden som kommer, sa Støre.

– Det får helt klart konsekvenser. Men vi har fått anerkjennelse både i Nato og andre steder for at vi må ivareta naboforholdet med Russland på en klok måte, sa Støre.

Han sier naboforholdet har vært basert på forutsigbarhet, langsiktighet og gjenkjennelighet, og påpeker at målet er å ivareta det lave spenningsnivået i nordområdene.

Støre sier imidlertid at dette neppe er tiden for å utvikle det bilaterale samarbeidet med Russland, slik regjeringen formulerte ønske om i Hurdalsplattformen.

– Men de helt klare utfordringene man møter med naboskap i nord, om havet, den felles fiskeribestanden og søk og redningsarbeid, det er det i norsk interesse å ivareta på en god måte, sier statsministeren.

Han sa også at Nato har iverksatt tiltak for å beskytte medlemsland.

– Det gjelder de som trenger alliert støtte for å ivareta sin sikkerhet. Norge deltar fortløpende i vurderingen av dette, sa Støre.

Han understreket at dette er utelukkende defensive tiltak.

– Øvelsen, som er rutinemessig, planlagt og annonsert med Russland invitert inn som observatører, er viktig for at man trener sammen i vinterforhold i norsk landskap. Øvelsen er ikke et svar på det som skjer i Ukraina, det er rutine, sier Støre på spørsmål fra NTB.

– Vi har venner vi står sammen med, og det er ingen som truer dem. Norge truer heller ingen, sa han rettet til barna.

– Vi ønsker å bidra til at det blir en fredelig løsning i Europa, understreket statsminister Jonas Gahr Støre.

På spørsmål om hva regjeringen anser som Putins mål med invasjonen av Ukraina, sa Støre at han nødig gjøre seg til en fortolker av de indre tanker som den russiske presidenten har bak det han sier.

– Russland har påtatt seg enormt ansvar ved å gå til militært angrep på et naboland i Europa. Det er klart det får konsekvenser for Russlands forhold til alle land, sa Støre, som varsler at Norge vil komme med tydelige markeringer overfor Russland.

Støre fikk spørsmål om hvordan invasjonen påvirker forholdet mellom Norge og Russland.

– I tråd med Natos rutiner, som er godt innarbeidet, har forsvarssjefen iverksatt planlagte tiltak for å styrke forsvarets årvåkenhet og beredskap. Dette er det gode planer for, sa Støre.

Nato-vinterøvelsen Cold Response i Norge i mars og april blir ikke påvirket av situasjonen i Ukraina og vil gå som normalt, bekrefter Støre.

NRKs Supernytt stilte statsministeren spørsmål på vegne av flere barn som lurte på om også Norge kunne bli rammet.

Flere nyheter: