Menu
Ap-leder Jonas Gahr Støre, her utenfor sitt eget hjem på Ris i Oslo. Støre startet etter valget samtaler med Senterpartiet og SV med mål om å danne regjering. Foto: Heiko Junge / NTB

Støre har booket forhandlingssted

Arbeiderpartiet har booket sted for å holde regjeringsforhandlinger, men vet ennå ikke om Senterpartiet vil delta i forhandlinger med SV.

Av NTB | 20.09.2021 11:07:21

Politikk: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har sagt at han håper formelle regjeringsforhandlinger kan komme i gang mot slutten av denne uka.

NTB får opplyst at Arbeiderpartiet nå har booket sted for disse forhandlingene.

Det er ikke kjent hvilket sted partiet har booket.

Støres mål er å danne en ny rødgrønn flertallsregjering med Ap, Sp og SV. SV har sagt seg villig til å gå i forhandlinger om det samme.

Det store spørsmålet er dermed om Sp vil si ja til å gå i regjeringsforhandlinger der også SV deltar.

Inne på møtet ble Vedum møtt med jubel og langvarig applaus. Men på vei inn til møtet var partilederen ordknapp om regjeringssamtalene.

– Nå jobber vi bare fortløpende, og så bruker vi de fullmaktene og de mandatene vi har, sa Vedum til pressen som hadde møtt opp utenfor.

– Hvis dere er tålmodige, så snakkes vi helt sikkert utover, sa han.

– Jeg har ikke så veldig spennende nyheter å komme med. Og sånn tror jeg dessverre det vil bli resten av dagen. Det blir ingen nye utspill fra oss i dag, sa SV-leder Audun Lysbakken da han ankom til møtet.

Han gjorde det klart at regjeringssamtalene nå føres i fortrolighet, og at han derfor ikke kommer til å referere fra dem offentlig.

– Men vi har en god tone og en god dialog, sa Lysbakken.

– Vi har lave skuldre, greit med tid og respekt for at hvert parti må gå sine runder. Jeg har ikke tenkt å stresse dette på noe vis.

– Jeg har fått alle fullmakter jeg trenger for å få gjennomslag for vår politikk, sa Vedum etter et sentralstyremøte i Sp i forrige uke.

Etter det NTB kjenner til, har det foreløpig ikke funnet sted fysiske møter i prosessen der Ap, Sp og SV alle har deltatt.

I stedet har Støre møtt sine motparter enkeltvis.

Lysbakken understreker at det er Støre som har initiativet i prosessen. Ifølge ham er det også «helt streit» at Sp må diskutere internt hvordan partiet skal forholde seg til det nye flertallet.

SVs posisjon er derimot avklart:

– Vi ønsker å danne en rødgrønn regjering og er klar til å gå i forhandlinger om det.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum holdt mandag et velkomstmøte med Senterpartiets nye stortingsgruppe, som nå har vokst til 28 representanter – opp fra 19 etter forrige valg og bare 10 etter valget for åtte år siden.

Kort tid etter holdt SV sentralstyremøte i et nabobygg. Heller ikke der kom det noe substansielt nytt.

Vedum har så langt stått fast på at Senterpartiet ønsker en Ap/Sp-regjering, men partilederen har heller ikke utelukket en regjering der også SV er med.

(©NTB)

Flere nyheter: