Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte pressen i forbindelse med Sveriges avgjørelse om å søke Nato-medlemskap mandag. Støre mener søknadene fra Sverige og Finland er et tidsskille for det nordiske samarbeidet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Støre: Håper på rask ratifisering av Sverige og Finland som Nato-medlemmer

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge er klare til å bistå Sverige og Finland og håper Stortinget raskt kan ratifisere de to som Nato-medlemmer.

Av NTB | 16.05.2022 16:15:55

Politikk: – Jeg har vært i dialog med Stortinget de siste dagene, senest med stortingspresidenten for noen få timer siden. Vi har håp om at Norge kan ratifisere Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sa Støre på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Støre fortalte at han sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tidligere mandag møtte Sverige og Finlands ambassadører.

– Jeg har forsikret de to ambassadørene om at Norge støtter denne søknaden, sa han.

– Våre proposisjoner kommer til å komme uten noen form for forsinkelser. Det betyr at så raskt det formelt er klart, kommer vi til å søke et samtykke om å gå inn i denne prosessen, og idet øyeblikket Nato har åpnet for at parlamentene i medlemslandene kan godkjenne finsk og svensk medlemskap, så vil vi uten forsinkelser invitere Stortinget til det.

– Mitt inntrykk er at partiene på Stortinget er innstilt på det.

Støre tror at det blir et bredt flertall for å godkjenne Sverige og Finland blant stortingsrepresentantene.

– Denne forsikringen er et tydelig signal fra oss. Finland og Sveriges sikkerhet er viktig for Norge, og derfor gir vi uttrykk for dette på denne måten, sa statsministeren.

– Samarbeidet mellom de nordiske landene er godt utviklet. Vi vil vite på en god og passende måte hvordan vi kan gi best mulig hjelp. Da utelukker vi ingen midler.

– Det er en beslutning som vil styrke Nato, det vil styrke Sverige og Finlands sikkerhet, og dermed vil det styrke Norden og sikkerheten i nord, sa statsministeren.

– Vi blir ett sikkerhetsfellesskap i Norden, og det er et tidsskille for det historiske, nordiske samarbeidet, sa han videre.

Regjeringen vil legge fram sine proposisjoner om å godkjenne Sverige og Finland som medlemsland i Nato så fort det lar seg gjøre, sa Støre.

I forkant av pressekonferansen mandag ettermiddag kunngjorde Støre i en pressemelding at Norge, Danmark og Island er klare til å bistå med alle nødvendige midler om Sverige eller Finland skulle bli angrepet før de formelt blir Nato-medlemmer.

Støre åpnet pressekonferansen med å kalle dagen historisk, og han sa at han ønsket Nato-søknadene fra Norges to naboland velkommen.