Menu
Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Støre forklarte seg i Ølen Betong-saken

Jonas Gahr Støre vitnet for første gang i en norsk rettssal tirsdag. Han avga en 20 minutter lang forklaring i Ølen Betong-saken i Oslo tingrett.

Av Egil M Solberg | 04.02.2020 20:55:08

Ølen Betong-saken: Støre var stevnet som vitne fordi han fra 2005 til 2012 var Norges utenriksminister i en regjering som hadde store ambisjoner om å satse på nordområdene, melder NTB.

– Ølen Betong var en av bedriftene som benyttet den muligheten nordområdesatsingen og et åpent klima med Russland ga. Jeg omtalte det i positive vendinger mange ganger at de var både modige og utholdende i en ganske krevende del av Europa, sier Ap-lederen til NTB.

Tvistesaken mellom Ølen Betong og staten gjelder erstatning som følge av rekrutteringsforsøk fra norsk etterretning.

Kontaktforsøkene ble fanget opp av russerne. Det førte til at administrerende direktør Atle Berge og maskinfører Kurt Stø ble avhørt av det russiske sikkerhetspolitiet FSB og utestengt fra landet i ti år.

67 år gamle Atle Berge i Ølen Betong fortalte om sin kontakt med norsk og russisk etterretning.

E-tjenesten kom ifølge Berge på besøk til firmaets norske kontorer i Ølensvåg i Rogaland i 2013.

– De var pene i tøyet og oppførte seg greit. Men så kom hensikten fram. Kunne vi som var i Murmansk, gi informasjon om ting som skjedde der? Jeg spurte om jeg skulle krype langs de militære gjerdene der og ta bilder? Nei, det var løst og fast og ting knyttet til det maritime, men ellers alt som kunne være av interesse, sa han og la til at han avslo forespørselen melder NTB.

Kontakten førte til at han i mai 2016 ble pågrepet av FSB på åpen gate i Murmansk og brakt inn til avhør.

Flere nyheter: