Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på sørgegudstjenesten i Oslo domkirke etter angrepet i Oslo forrige helg. Foto: Javad Parsa / NTB

Støre: Dramatiske og tragiske nyheter fra København – tilbyr hjelp til Danmark

Statsministeren sier København-skytingen er dramatisk og tragisk. Han ber nordmenn i Danmark følge politiets råd og forstår at folk blir utrygge også i Norge.

Av NTB | 03.07.2022 22:01:20

Kriminalitet og rettsvesen: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB at norske myndigheter ikke har informasjon om at nordmenn er berørt av masseskytingen. Flere er drept og skadd i skytingen på kjøpesenteret Field’s i København.

– Dramatiske og tragiske nyheter fra København i kveld. Mine tanker går til ofrene og deres pårørende, og til hjelpemannskapene som akkurat nå jobber med å redde liv og trygge befolkningen, skriver Støre på Twitter.

Masseskytingen skjer en drøy uke etter at to menn ble drept og 21 skadd i en masseskyting i Oslo. Støre sier til NTB at mange i Norge kjenner seg igjen i den utryggheten folk i København opplever nå.

– Det er mye vi ikke vet om motiv og omfang, så i kveld får vi fokusere på medfølelse med de som er berørt, de etterlatte, skadde og pårørende og alle som er i København-regionen, sier Støre.

Statsministeren sier at han fikk mange støtteerklæringer fra sine nordiske kolleger etter skytingen i Oslo. Nå er det han som sender støtteerklæringer og tilbyr danske myndigheter all hjelp de måtte trenge.

– I slike dramatiske timer så kommer vi ekstra nær i Norden. Både utenriksministeren og jeg har formidlet til våre kolleger at hvis det er noe Norge kan bidra med, så er vi klare, sier han.

– Det er å følge anvisningene fra politiet. Dansk politi kommuniserer godt og bredt på mange flater og kan gi råd om hva som er riktig opptreden. Så er det viktig å understreke selv på en kveld som dette, at byer i Norden er trygge byer sammenlignet med de aller, aller fleste steder i verden, sier Støre.

– Men vi får bekreftet igjen at vi er sårbare. Derfor må vi være årvåkne og følge godt med. Det gjelder både politi og sikkerhetstjenester, men også folk i hverdagen, sier statsministeren.

Han sier han forstår at folk også her hjemme kan bli utrygge når det skjer en masseskyting nær oss kort tid etter at vi opplevde det selv i Oslo.

– Jeg skjønner at folk opplever utrygghet først etter det som skjedde i Oslo, og så når vi får en episode i Danmark. Mitt budskap til dem er at vi gjør alt vi kan for å ivareta trygghet og sikkerhet. Politiet og PST er på jobb i sommer for nordmenns sikkerhet. Dette er den viktigste oppgaven for myndighetene til enhver tid, sier Støre.

– Forferdelige nyheter om skyting i København, hvor politiet melder om flere drepte. Mine tanker går til ofrene for denne tragedien og familiene som mistet sine kjære, tvitrer hun.

– Våre tanker går til våre venner i Danmark, skriver stortingspresident Masud Gharahkhani etterfulgt av en hjerte-emoji og det danske og norske flagget.

Politiet i København har bekreftet at flere er drept og skadd i masseskytingen på kjøpesenteret Field’s. En 22 år gammel etnisk dansk mann er pågrepet. Politiet sier de ikke kan utelukke at det dreier seg om et terrorangrep.

– I kveld uttrykker vi sympati og medfølelse med Danmark og København som opplever dramatiske timer. Mange i Norge vil kjenne igjen den utryggheten som følger av slike nyheter etter skytingen i Oslo natt til 25. juni, sier Støre.

Støre sier han har ett godt råd til nordmenn i København.

Også Høyre-leder Erna Solberg har kommentert masseskytingen på Twitter.

(©NTB)

Flere nyheter: