reklame for Utvik Autoservice
Menu
Storbritannia trekker seg fra Erasmus-samarbeidet, opplyste Storbritannias statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse om brexitavtalen julaften. Foto: Paul Grover / AP / NTB

Storbritannia ute av Erasmus

Brexitavtalen betyr slutten på Storbritannias deltakelse i Erasmus-samarbeidet innenfor høyere utdanning.

Av NTB | 25.12.2020 00:07:59

Utdanning: – Økonomisk var prosjektet et tapsprosjekt for Storbritannia, sa Johnson på en pressekonferanse torsdag ettermiddag etter at brexitavtalen ble kunngjort.

Han kunngjorde også at Storbritannia i stedet skal lansere et eget internasjonalt studieprogram oppkalt etter matematikeren Alan Turing. Detaljene blir lagt fram de neste dagene.

– Studenter vil ha mulighet til å ikke kun studere ved europeiske universitet, men universiteter over hele verden, sa statsministeren med henvisning til Turing-programmet.

Turing var mest kjent for å ha knust Nazi-Tysklands enigmakode, et arbeid som i 2014 ble filmatisert i «The Imitation Game».

I 2017 dro 16.500 britiske studenter på utveksling i Europa gjennom Erasmus, mens 31.727 europeiske studenter dro til Storbritannia, viser tall fra Erasmus-programmet.

Slutten på britisk Erasmus-deltakelse har møtt krass kritikk fra Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon.

– Det å avslutte Storbritannias deltakelse i Erasmus, et program som har utvidet mulighetene og horisontene til så mange unge, er kulturvandalisme, tvitret hun.

Hun har også understreket at hun er dypt uenig med at Storbritannia trekker seg ut av EU.

– Det er på tide at vi kartlegger vår egen fremtid som en uavhengig, europeisk nasjon, skrev hun på Twitter da brexitavtalen ble kunngjort.

(©NTB)

Flere nyheter: