Menu
Storbritannias statsminister Boris Johnson. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Storbritannia truer med å gi EU-forhandlingene et kort liv

Regjeringen i Storbritannia advarer om at landet kan velge å bryte de kommende handelsforhandlingene med EU hvis ikke framdriften er god nok.

Av NTB | 27.02.2020 12:46:31

Økonomi og næringsliv: Den britiske regjeringen presenterte torsdag sitt forhandlingsmandat i forkant av prosessen fram mot en ny handelsavtale mellom EU og Storbritannia.

Boris Johnsons regjering advarer om at den ikke vil godta forpliktelser om at britiske lover må være i overensstemmelse med EUs lovverk.

– Vi vil ikke forhandle bort vår uavhengighet, sa brexitplanlegger og minister Michael Gove i en tale i Parlamentet.

EU-landene vedtok sitt forhandlingsmandat tidligere denne uken. Også EUs sjefforhandler Michel Barnier har advart om at det ikke er aktuelt å inngå en avtale for enhver pris.

I skarp kontrast til Johnson-regjeringens ståsted krever EU at britene forplikter seg til å overholde unionens reguleringer innen områder som statlige subsidier og miljø. EU sier dette er en forutsetning for fortsatt frihandel med landene i unionen.

Storbritannia gikk formelt ut av EU 31. januar. Foreløpig har imidlertid brexit hatt få praktiske konsekvenser siden Storbritannia er inne i en overgangsperiode som varer ut 2020.

Boris Johnson har kategorisk avvist at det kan bli aktuelt å forlenge overgangsperioden.

Den britiske regjeringen mener hovedtrekkene i en ny handelsavtale bør være på plass innen juni. Hvis ikke, vil Storbritannia vurdere å bryte forhandlingene.

Johnson-regjeringen sier imidlertid at den vil godta større handelsbarrierer og en løsere handelsavtale for å oppnå større grad av selvråderett.

(©NTB)

Flere nyheter: