Menu
Storbritannias statsminister Boris Johnson besøkte et AstraZeneca-anlegg i Macclesfield i England tirsdag. Foto: Dave Thompson / Pool via AP / NTB

Storbritannia stanser AstraZeneca for de under 30

Folk under 30 år vil inntil videre bli tilbudt andre koronavaksiner mens en mulig blodpropp-forbindelse granskes, opplyser det britiske legemiddeltilsynet.

Av NTB | 07.04.2021 16:53:48

Medisin og helse: Legemiddeltilsynet MHRA understreker at AstraZeneca-vaksinen, som er utviklet i samarbeid med Oxford-universitetet, har store fordeler.

I Storbritannia var det fram til 31. mars satt over 20 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen. Av dem er det rapportert om 79 tilfeller av sjeldne blodpropper, hvorav 19 dødsfall, opplyser MHRA-leder June Raine onsdag.

Som følge av en mulig forbindelse til den sjeldne tilstanden med blodpropp kombinert med lavt antall blodplater, vil personer mellom 18 og 30 år i stedet få koronavaksine fra Biontech-Pfizer eller Moderna.

For øvrig veier fordelene ved AstraZeneca-vaksinen fortsatt opp for risikoen for det store flertallet», understreker Raine.

Beslutningen ble kunngjort like etter at EUs legemiddeltilsyn EMA bekreftet at de har funnet en mulig forbindelse mellom AstraZeneca-vaksinen og den sjeldne blodpropp-tilstanden.

EMA endrer imidlertid ikke sin anbefaling om å bruke vaksinen på personer over 18 år og sier det er snakk om en svært sjelden bivirkning.

Flere nyheter: