reklame for Utvik Autoservice
Menu
Storbritannias helseminister Matt Hancock sier at en koronamutasjon, som trolig stammer fra Sør-Afrika, er registrert på i landet. Foto: Kirsty Wigglesworth, AP / NTB

Storbritannia skjerper koronatiltakene etter funn av nok en mutant

En ny og mer smittsom mutasjon av koronaviruset har dukket opp i Storbritannia, ifølge helseminister Matt Hancock. Koronatiltakene skjerpes ytterligere.

Av NTB | 23.12.2020 19:23:03

Medisin og helse: To tilfeller av den nye koronamutasjonen, som trolig har sitt utspring i Sør-Afrika, er påvist i Storbritannia. Begge de smittede har hatt kontakt med folk som har ankommet fra Sør-Afrika de siste ukene, opplyser Hancock onsdag.

Samme dag kunne Storbritannia notere seg ny smitterekord for andre dag på rad.

– Denne nye varianten er svært bekymringsfull fordi den er enda mer smittsom og ser ut til å ha mutert mer enn den nye varianten som er oppdaget i Storbritannia, sier helseministeren.

Han henviser til virusmutasjonen som de siste dagene har fått over 50 land til å innføre en eller annen form for innreiseforbud fra Storbritannia.

– Vi jobber ut fra tilnærmingen om at det før eller siden vil dukke opp i alle land, sier Nakstad.

Storbritannia innfører nå reiserestriksjoner for folk som kommer fra Sør-Afrika. Alle reisende som har ankommet fra Sør-Afrika de siste to ukene, må isolere seg umiddelbart, sier Hancock.

Det innebærer blant annet at alle innbyggere blir bedt om å holde seg hjemme, med mindre de har en «fornuftig unnskyldning» som jobb eller utdanning. Butikker som ikke selger mat eller medisiner, må også stenge.

De britiske ekspertenes funn førte imidlertid til at regjeringen nærmest avlyste julen med et nytt smittevernregime for 18 millioner innbyggere i London og deler av England.

Med over 68.000 koronadødsfall er Storbritannia blant de hardest rammede landene i Europa.

For andre dag på rad var det dessuten ny rekord i antall påviste smittetilfeller, 39.237.

En annen mutasjon dukket opp i Sør-Afrika for få dager siden. Den er dominerende i landets andre virusbølge, ifølge forskere. Flere land har også innført reiserestriksjoner til og fra Sør-Afrika.

Forskere antyder at den sprer seg raskere. Den raske smitteutviklingen i landet er mye skarpere og kommer mye tidligere enn ventet i andre bølge.

Sør-Afrika har mer enn doblet antallet nye smittetilfeller på to uker, dødstallene stiger nesten like raskt, og rekordmange har vært innlagt på sykehus denne uken.

Norske helsemyndigheter følger utviklingen tett, og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det vil ta tid å finne ut om dette har noe å si for immunitet og vaksiner.

Han kunngjorde også skjerping av smittevernreglene i flere fylker for å hindre mutasjonen fra å spre seg ytterligere. 1. juledag blir områder med til sammen 6 millioner innbyggere øst og sørøst i England underlagt britenes strengeste smittevernregler.

Forrige uke ble det kjent at en ny mutasjon av koronaviruset, som ifølge britiske forskere kan være opp mot 70 prosent mer smittsom, har spredt seg raskt i England. Mutasjoner skjer hyppig, og eksperter påpeker at det ikke er bevis for at denne mutanten er mer dødelig eller motstandsdyktig overfor vaksiner enn andre koronavarianter.

Onsdag ble det registrert ytterligere 744 koronarelaterte dødsfall, det høyeste antallet på ett døgn siden slutten av april.

(©NTB)

Flere nyheter: