Menu
Den britiske statsborgeren Aiden Aslin bak gitter i rettslokalet i Donetsk der han og to andre torsdag ble dømt til døden. Foto: AP / NTB

Storbritannia reagerer på dødsdommer for fremmedkrigere i Donetsk

Tre menn, blant dem to briter, som har kjempet for Ukraina, er dømt til døden av de selverklærte prorussiske myndighetene i Donetsk. Storbritannia er bekymret.

Av NTB | 09.06.2022 19:31:15

Politikk: Russiske medier melder torsdag at de tre er dømt til døden, men at separatistlederne i Donetsk kan benåde dem.

BBC skriver at det er 28-åringen Aiden Aslin fra Nottinghamshire og 48-åringen Shaun Pinner fra Bedfordshire, samt Saaudun Brahim fra Marokko som er dømt til døden.

De tre ble stilt for retten i den selverklærte republikken Donetsk. De er anklaget for å være leiesoldater, men britenes familie hevder de to har tjenestegjort i den ukrainske hæren.

Domstolen i Donetsk er ikke internasjonalt anerkjent, noe heller ikke republikken er. The Guardian skriver at det har vært en skinnprosess i retten og at anklagene mot fremmedkrigerne er blåst opp for å gi inntrykk av at det er begått krigsforbrytelser.

– Vi er så klart svært bekymret. Vi har gjentatte ganger sagt at krigsfanger ikke skal bli brukt i et politisk spill, heter det i en uttalelse fra statsminister Boris Johnsons kontor ifølge Sky News.

Det vises til at Genevekonvensjonen beskytter krigsfanger. Videre opplyser Johnsons kontor at de vil samarbeide med ukrainske myndigheter for å forsøke å sikre at britene blir sluppet fri.

Storbritannia har gjort det klart at de to må behandles som krigsfanger i tråd med Genèvekonvensjonen. Ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti er det den første dommen mot fremmedkrigere i Donetsk.

Nyhetsbyrået skriver at de tre mennene trolig vil bli skutt i henhold til lovverket i republikken. De tre mennene vil få mulighet til å anke dommen og har fått en tidsfrist på en måned, ifølge RIA. Britenes advokater varsler at de vil anke.

RIA skriver at de tre overga seg i Mariupol i midten av april.

Aslins familie har uttalt at de samarbeider med britiske og ukrainske myndigheter i et forsøk på å få 28-åringen hjem. Storbritannias visestatsminister Dominic Raab har sagt at britene vil gi de to soldatene støtte.

– Jeg kjenner ikke alle detaljene, men vi forventer så klart at krigens lover blir respektert, sa Raab til LBC mandag.

Britiske myndigheter reagerer på dommen.

The Guardian skriver også at Russland trolig bruker rettssaken som et forsøk på å legge press på Storbritannia for å få til en fangeutveksling.

Separatistenes leder Denis Pusjilin sa mandag at forbrytelsene de tre har begått var monstrøse. De tre anklages for å ha forsøkte å ta over regionen med makt.