Menu
90 år gamle Margaret Keenan ble den første i Storbritannia som ble vaksinert mot covid-19. Foto: Jacob King / Pool / AP / NTB

Storbritannia har begynt massevaksinering mot koronaviruset

Av NTB | 08.12.2020 08:22:54

Medisin og helse: Den første som fikk vaksinen, var Margaret Keenan, som fyller 91 år neste uke.

– Dette er den beste bursdagsgaven jeg kunne ønsket meg, fordi det betyr at jeg endelig kan se fram til å tilbringe tid med familien min og venner på nyåret, sa Kennan da hun fikk sprøyten tirsdag morgen på et sykehus i Coventry.

Hun fortalte at hun har vært alene det meste av 2020 og at hun føler seg privilegert som den første som får vaksinen.

Den andre som ble vaksinert, var 81 år gamle William Shakespeare. I likhet med sin berømte navnebror kommer han fra Warwickshire i regionen West Midlands.

Tidligere har enkelte grupper innbyggere i Russland og Kina fått vaksiner som befinner seg i et tidligere stadium av utviklingsprosessen.

I Storbritannia er planen at de første 800.000 vaksinedosene skal gis til personer over 80 år som enten er innlagt på sykehus eller har avtalt legetime, og til ansatte ved sykehjem.

Vaksinen skal i England distribueres via et nettverk av 50 sykehus. De som vaksineres, vil trenge en andre dose etter rundt 20 dager.

Storbritannia er hardt rammet av koronapandemien, og så langt har over 61.000 smittede dødd i landet. Over 1,7 millioner smittetilfeller er registret.

I Storbritannia omtales tirsdag nå som «V-dagen» – inspirert av D-dagen da de allierte startet invasjonen av tyskokkuperte Frankrike under andre verdenskrig.

Buckingham Palace har foreløpig ikke kommentert meldinger om at dronning Elizabeth (94) og hennes mann prins Philip (99) vil bli vaksinert.

Storbritannia har til sammen bestilt nok vaksinedoser til 20 millioner mennesker. Opptil 4 millioner doser ventes å bli levert innen nyttår.

I tillegg regner britiske myndigheter med å få levert 4 millioner doser av vaksinen til Universitetet i Oxford og Astra Zeneca innen utgangen av året. Denne vaksinen er foreløpig ikke godkjent, og ifølge Financial Times er den rammet av produksjonsproblemer.

Norge er med i den felleseuropeiske godkjenningsprosessen og må derfor vente på avgjørelser fra EU. Vaksinen til Pfizer og Biontech skal vurderes på et møte i Det europeiske legemiddelverket 29. desember.

Alle de aktuelle vaksinene er blitt grundig testet av produsentene, og testresultatene vurderes av helsemyndighetene i de ulike landene. De skal vurdere fordelene ved vaksinene opp mot faren for sjeldne bivirkninger som først blir synlige etter en tid.

Så langt har 1,5 millioner koronasmittede dødd på verdensbasis. Håpet er at vaksinene vil redde svært mange liv og bli begynnelsen på slutten på pandemien.

Vestlige eksperter har imidlertid kritisert Russland for å gå for fort fram og begynne vaksineringen før Sputnik V er testet grundig nok.

Også vestlige land har gjort ulike vurderinger. Etter at Storbritannia ga nødgodkjenning til Pfizer og Biontechs vaksine, sendte Det europeiske legemiddelverket ut en uttalelse der de insisterte på at de har det beste systemet for klarering av vaksinen.

Samtidig har det britiske legemiddelverket forsikret at ingen snarveier ble tatt i godkjenningsprosessen og understreket at publikums sikkerhet alltid har høyeste prioritet.

I forrige uke ble Storbritannia det første vestlige landet som ga nødgodkjenning til en koronavaksine. Det er vaksinen utviklet av selskapene Pfizer og Biontech som er blitt godkjent.

Sjefen for det offentlige britiske helsevesenet NHS, Simon Stevens, tror vaksineringsstarten kan bli et avgjørende vendepunkt i kampen mot koronaviruset.

I andre vestlige land er både vaksinene til Pfizer/Biontech, Astra Zeneca/Universitetet i Oxford og flere andre produsenter til vurdering.

Russland begynte massevaksinering med vaksinen Sputnik V i helgen. Her er helsearbeidere og lærere blant dem som står først i køen.

Flere nyheter: