Menu
Torsdag kveld fikk helsearbeiderne applaus av mange briter som deltok i en koordinert hyllest fra gater, balkonger og hager landet rundt, her fra Øst-London. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB scanpix

Storbritannia håper å teste 100.000 daglig

For andre dag på rad har Storbritannia registrert over 500 døde koronapasienter. Boris Johnsons regjering møter kraftig kritikk og anklages for løftebrudd.

Av NTB | 02.04.2020 22:47:40

Medisin og helse: Konservative Johnsons regjering har fått hard kritikk for manglende testing – spesielt av helsearbeidere – både fra politiske motstandere, forskere og aviser som vanligvis støtter toryene.

Helseminister Matt Hancock sier at 100.000 koronatester skal gjennomføres daglig innen utgangen av april.

– Det er målet, og jeg er fast bestemt på at vi skal klare det, sier Hancock, som nylig tilbrakte en uke i karantene etter at han i likhet med statsministeren testet positivt for viruset.

Antallet påviste smittetilfeller har økt til 34.000. Til sammen 163.000 personer er testet, men den britiske regjeringens folkehelserådgivere anslår at flere hundre tusen mennesker reelt sett er smittet.

Nylig ble det avslørt at bare 2.000 av en halv million helsearbeidere i den offentlige helsetjenesten NHS er testet for covid-19. Hancock sier tallet nå er økt til 5.000.

Torsdag kveld ble helsearbeiderne applaudert av mange briter som deltok i en ukentlig koordinert hyllest fra gater, balkonger og hager landet rundt.

Regjeringen vil nå få med seg både den offentlige helsetjenesten, akademia og privat sektor for å trappe opp kapasiteten og teste flere, ifølge Hancock. For flere uker siden lovet regjeringen å øke til 10.000 daglige koronatester, men det har gått sakte, og først tirsdag ble målet nådd.

– Statsministeren har fortsatt milde symptomer, sier talsmannen hans torsdag.

– Vi kommer til å følge de beste medisinske og vitenskapelige rådene, tilføyer han på spørsmål om Johnson vil avslutte karantenen sin fredag.

I Storbritannia anbefales sju dagers isolasjon.

Kritikere har sammenlignet Storbritannias evne til å gjennomføre koronatesting med Tyskland, som har mulighet til å teste 500.000 personer i uka. Tyskland har registrert drøyt 1.000 dødsfall blant over 80.000 som har fått påvist smitte.

Helsedepartementet hadde torsdag ettermiddag registrert 569 dødsfall det siste døgnet, den største økningen i dødstallet så langt. Britiske sykehus har påvist over 4.200 flere smittetilfeller, og det totale antallet koronasmittede som har dødd i landet, nærmer seg dermed 3.000.

Johnson har isolert seg i statsministerboligen i Downing Street siden han 27. mars avslørte at også han er smittet av koronaviruset.

(©NTB)

Flere nyheter: