reklame for smiaa
Menu
Statsminister Boris Johnson og Storbritannia ble enige med EU om en handelsavtale på julaften. Foto: Tolga Akmen / AP / NTB

Storbritannia etter brexitavtale: – Vi har tatt kontrollen tilbake

Julaften ble EU og Storbritannia enige om en atale om forholdet mellom dem etter brexit. Britiske myndigheter er storfornøyd med avtalen.

Av NTB | 24.12.2020 17:23:12

Økonomi og næringsliv: – Alt britene ble lovet i folkeavstemningen i 2016 og i valget i fjor er innfridd med denne avtalen. Vi har tatt tilbake kontrollen over våre penger, grenser, lover, handel og fiskeområder. Avtalen er fantastiske nyheter for familier og bedrifter i alle deler av Storbritannia, skriver britene i en pressemelding.

Ifølge statsminister Boris Johnson dekker avtalen handel verdt 7.823 milliarder kroner i 2019.

– For første gang siden 1973 vil Storbritannia være en selvstendig kyststat med full kontroll over havområdene sine, fortsatte han.

Storbritannia forlot EU i slutten av januar. En overgangsperiode ut året har sørget for at det var få praktiske endringer på utmeldingsdatoen. På julaften ble de altså endelig enige om en brexitavtale, etter langvarige forhandlinger.

Partene ble også enige om en overgangsperiode på fem år for fiskerettigheter.

– EU begynte med å ønske en overgangsperiode på 14 år, vi ønsket tre år, vi har endt opp på fem år, sa Johnson på torsdagens pressekonferanse.

Etter denne overgangsperioden vil EUs tilgang til britenes fiskerike havområder bli forhandlet gjennom årlige avtaler.

– Avtalen vil beskytte arbeidsplasser, tillate at britiske varer selges uten toll og kvoter i EU-markedet og tillate selskaper å gjøre enda flere forretninger med våre europeiske venner, sa Johnson på en pressekonferanse.

Fiskerettigheter sto til slutt som et av temaene partene slet mest med å komme til enighet om. Nyhetsbyrået AFP melder at avtalen kom i boks etter at EU gikk med på å gi opp 25 prosent av fiskekvotene sine i britisk farvann.

(©NTB)

Flere nyheter: