Menu
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Storbritannia ekskluderer Huawei fra 5G-nettet

Den kinesiske mobilgiganten Huawei får ikke delta i utbyggingen av 5G-nettet, har britiske myndigheter bestemt.

Av NTB | 14.07.2020 14:02:50

Økonomi og næringsliv: Storbritannia sier de forbyr kjøp av nytt 5G-utstyr fra Huawei fra 31. desember.

– Fra slutten av dette året kan ikke telekomleverandører kjøpe noe 5G-utstyr fra Huawei, sier digitalminister Oliver Dowden.

Alt Huawei-utstyr i nettverket skal fases ut innen 2027. Avgjørelsen vil ha store implikasjoner for forholdet mellom britiske og kinesiske myndigheter.

Dowden bekrefter at avgjørelsen vil forsinke utbyggingen av 5G-nettet og vil koste britene flere millioner pund.

Britisk etterretning har uttalt at Huawei-utstyr i samfunnsviktig infrastruktur kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for Storbritannia på grunn av selskapets tette forbindelser til kinesiske myndigheter.

Johnson hadde i januar kommet fram til en avtale som skulle balansere det økonomiske hensynet med et sikkerhetsaspekt, og ga Huawei en begrenset avtale på utbyggingen av 5G-nettet på maksimalt 35 prosent av den helhetlige utbyggingen.

Avtalen har ikke falt i god jord hos amerikanske myndigheter, som truet med å kutte ned på sikkerhetssamarbeidet med Storbritannia, med mindre britene brøt avtalen med Huawei.

Huawei sier i en uttalelse at de er skuffet over myndighetenes avgjørelse, og sier regjeringen har blitt presset fra Washington.

– Dessverre har fremtiden til Huawei i Storbritannia blitt politisert, og dette handler om amerikansk handelspolitikk, og ikke om sikkerhet, sier Ed Brewster, en talsperson for den kinesiske tele- og kommunikasjonsgiganten.

Statsminister Boris Johnson har vært under press fra opprørere i eget parti som vil få fart på utfasingen av Huawei-utstyr i det britiske nettverket.

Det kinesiske selskapet møter motstand i en rekke land. Også USA vil nekte dem adgang til 5G-nettet. En tysk beslutning er ventet senere i år.

(©NTB)

Flere nyheter: