Menu
Innføringen av den nye sikkerhetsloven for Hongkong skaper bekymring i Storbritannia. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Storbritannia dypt bekymret for Hongkong-lov

Britiske myndigheter er bekymret for Kinas sikkerhetsloven for Hongkong og vil se om iverksettelsen av loven bryter avtalen mellom de to landene.

Av NTB | 30.06.2020 17:17:49

Politikk: – Dette er et alvorlig skritt, som er dypt bekymringsfullt, sier Storbritannias utenriksminister Dominic Raab etter at det ble kjent at den omstridte sikkerhetsloven nå trer i kraft.

– Vi må snarest mulig se på hele lovteksten, og basert på det vurdere om den er i strid med vår felles erklæring og hva Storbritannia skal foreta seg videre, sier Raab. Han har varslet en uttalelse i Underhuset onsdag, opplyser opposisjonspartiet Labour.

Hongkong var underlagt britisk styre framtil territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997. Da garantert kinesiske myndigheter at storbyen skulle få beholde en rekke friheter, inkludert selvstyre innen rettsvesen og lovgiving, i 50 år.

Kina hevder de fortsatt følger avtalen om «ett land, to systemer», mens kritikere mener den nye sikkerhetsloven truer borgerrettighetene i finansmetropolen.

I Underhuset tirsdag ba Raab Kina «ta et skritt tilbake, respektere rettighetene til folk i Hongkong og leve opp til sine internasjonale forpliktelser».

Statsminister Boris Johnsons har tilbudt utvidede visumrettigheter til flere millioner hongkongkinesere dersom loven blir iverksatt.

(©NTB)

Flere nyheter: