reklame for Sheiken Bowling
Menu
Storbritannias statsminister Boris Johnson insisterer på å revidere handelsavtalen med EU. Foto: Liam McBurney / AP / NTB

Storbritannia åpner for Brexit-omkamp

Den britiske regjeringen har lagt fram en plan for å tvinge fram endringer i handelsavtalen som ble inngått med Brussel da landet forlot EU.

Av NTB | 17.05.2022 19:16:01

Politikk: Utenriksminister Liz Truss orienterte tirsdag Parlamentet om planen, som i korthet går ut på at britene forbeholder seg retten til å overstyre flere av reglene som regulerer handel til og fra Nord-Irland. Disse reglene er nedfelt i den såkalte Nord-Irland-protokollen med EU, som ble inngått etter Brexit i 2019.

Ifølge planen akter Storbritannia å etablere en såkalt «grønn kanal» for å kunne sende varer til Nord-Irland, uten at det krever tolldeklarasjon til EU.

EU vil i henhold til planen bli holdt løpende orientert om strømmen av varer, og bare de som ønsker å eksportere til EU via Nord-Irland, vil bli pålagt å tolldeklarere varene.

Planen innebærer også at EU må stole på at Storbritannia kontrollerer varehandelen, og Truss varslet tirsdag solid straff for selskap som forsøker å utnytte systemet.

Nord-Irlands utenriksminister Brandon Lewis sa tirsdag at protokollen «ikke fungerer for næringslivet eller for noen i Nord-Irland».

Lewis sa til Sky News at problemet «helst bør løses i samarbeid med EU» men at «vi vil gjøre det vi må for at varer kan komme inn i Nord-Irland slik de burde – fra Storbritannia som del av Storbritannias indre marked».

Det har statsminister Boris Johnson gjentatte ganger truet med å gjøre.

Velgerne i Nord-Irland valgte tidligere i mai en ny provinsforsamling der Sinn Féin, som kjemper for samling med Irland, for første gang ble største parti.

EU har på sin side insistert på at avtalen ikke kan reforhandles.

Europeiske ledere har frarådet britene å handle på egen hånd og advart mot at det kan sette hele Brexitavtalen i spill med straffetoll og en potensiell handelskrig som resultat.

– Slike ensidige handlinger når det gjelder en internasjonalt bindende avtale er skadelig for tilliten og vil bare gjøre det vanskeligere å finne en løsning, sa han tirsdag.

Dagens regler, som pålegger tollsjekker av varer som ankommer Nord-Irland fra England, Skottland og Wales, har opprørt unionistene, som hevder dagens ordning undergraver Nord-Irlands posisjon i Storbritannia.

Det største probritiske unionistpartiet, Det demokratiske unionistpartiet (DUP), nekter å ta del i en ny regjering i Nord-Irland og vil heller ikke ta plass i provinsforsamlingen før den britiske regjeringen forkaster handelsavtalen med EU.

Johnson understreket mandag at Storbritannia ikke ønsker å forkaste Brexitavtalen og la til at han «tror den kan fikses».

(©NTB)

Flere nyheter: