Menu
Soldater i formasjon i forkant av paraden i Moskva onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Stor russisk feiring av seieren i andre verdenskrig

Russland feirer seieren i andre verdenskrig med en stor militærparade, kort tid før folkeavstemningen som kan forlenge Valdimir Putins tid som president.

Av NTB | 24.06.2020 09:34:09

Krig og konflikter: Kolonner med stridsvogner ruller onsdag over Den røde plass i Moskva. 13.000 soldater fra 13 land deltar i paraden, og 75 fly vil prege himmelen over dem.

Paraden markerer at 75 år er gått siden seieren i andre verdenskrig. Av alle de allierte landene som kjempet mot Nazi-Tyskland, var det Russland som led de største tapene.

Feiringen skulle egentlig funnet sted på den russiske seiersdagen 9. mai. Men paraden måtte utsettes på grunn av koronapandemien.

I Russland er det påvist nesten 600.000 smittetilfeller, og det er bare USA og Brasil som har flere.

Også folkeavstemningen måtte flyttes på grunn av koronakrisen, og den nye datoen er 1. juli. Men den første stemmegivningen begynner allerede torsdag i Moskva og byen Nizjnij Novgorod, ifølge den tyske kringkasteren DW.

Putin har ennå ikke sagt om han vil stille til valg for nok en periode – men han holder muligheten åpen.

– Jeg utelukker ikke muligheten for å stille til valg hvis grunnloven tillater det. La oss vente og se, sa presidenten nylig på russisk TV.

– Slik jeg ser det, er det helt åpenbart at Putin har valgt å synkronisere avstemningen og paraden, sier Gudrun Persson ved Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige til nyhetsbyrået TT.

Paraden holdes dessuten på samme dato som den første feiringen av seieren i andre verdenskrig i 1945.

Russlands regjering har den siste tiden kritisert vestlige land for å tone ned Russlands innsats i kampen mot Adolf Hitler.

Gjestelisten er i likhet med datoen endret. Men representanter fra blant andre India, Serbia, Hviterussland og andre tidligere Sovjet-stater er til stede. Kinesiske soldater deltar i paraden.

Kritikere av Putin mener paraden vil øke risikoen for smittespredning. Men regjeringen mener nødvendige tiltak er på plass.

Både regjeringen og de lokale myndighetene i Moskva har oppfordret folk flest til å følge paraden på TV. Krigsveteraner som deltok under andre verdenskrig, er plassert med god avstand mellom hverandre på Den røde plass.

75-årsdagen feires kort tid før folkeavstemningen om endringer i grunnloven som kan gi Putin mulighet til å fortsette som president til 2036.

Politiske analytikere mener tidspunktet for paraden delvis er valgt for å styrke den russiske patriotismen i forkant av folkeavstemningen.

Egentlig var planen at både Kinas president Xi Jinping og Frankrikes president Emmanuel Macron skulle vært til stede under paraden i mai.

(©NTB)

Flere nyheter: