reklame for Sheiken Bowling
Menu
Brannvesenet la mandag kveld ut lenser for å stanse det store oljeflaket som drev i Håøysundet i Alver kommune. Foto: Marit Hommedal / NTB

Stor oljelekkasje i Håøysundet utenfor Bergen

En oljelekkasje på flere hundre meters utstrekning er oppdaget ved Håøysundet i Alver kommune nord for Bergen. Brannvesenet har lagt ut lenser.

Av NTB | 08.03.2022 03:05:28

Ulykker og naturkatastrofer: – Akkurat hva det er, er vi ikke sikre på. Men det er snakk om olje eller noe lignende. Tilbakemeldingene er at vi har kontroll på flaket akkurat nå, og at det ligger i ro ved Tjuvholmen midt i Kvernafjorden, sa operasjonsleder Jørgen Ommedal i Vest politidistrikt til NTB mandag kveld.

Oljelekkasjen et omfang på 1.000×200 meter, skriver politiet på Twitter. Operasjonslederen sier de ikke vet hvor flaket kommer fra.

– Det er ikke stor industri i området, så vi er ikke sikre på hvor det kommer fra, sier Ommedal.

Kystverket, som har ansvaret for statens beredskap mot akutt forurensning, er varslet om utslippet.

– Det er tatt prøver, men det tar tid å få svar på disse, så vi har ikke fått bekreftet kilden til utslippet eller sammensetning av det, sier vaktleder Silje Berger i Miljøberedskap i Kystverket til NTB.

– Dette håndteres godt lokalt, men Kystverket står klar til å bistå med rådgiving og eventuelt utstyr, sier hun.

Håøysundet ved Litlebergen er stengt for alle båter uansett størrelse, opplyser Vest politidistrikt. Det er ikke kjent hvor lenge det blir stengt.

– Mesteparten av trafikken inn i Kvernafjorden går via Hagelsundet, så det bør ikke by på de største problemene for båttrafikken. Vi har varslet Fedje trafikksentral, som igjen varsler båter på vei inn i området, sier Ommedal.

– Vi har fem båter ute for å legge lenser. Vi jobber nå med å sperre av Håøysundet med lenser. Vi prioriterte det først ettersom strømmen gikk mot sør, sier brannsjef Karl Romarheim i Nordhordland brann og redning til Bergens Tidende.

Han sier brannvesenet har tilgang på 900 meter med lenser, og mer på depot hvis det trengs. De har dermed utstyret de trenger, men mørket gjør imidlertid arbeidet vanskeligere.

Oppdrettsselskapet Lerøy har anlegg i Radfjorden, rundt en kilometer nord for både Kvernafjorden og Håøysundet hvor oljeflaket er lokalisert. Samfunnskontakt Krister Hoaas forteller til Bergensavisen at de har folk i beredskap i tilfelle flaket styrer mot dem.

– Per nå er det ikke noe som tyder på at oljeflaket vil treffe anlegget, men vi følger med. Nødetatene oppdaterer oss underveis, sier Hoaas.

Berger sier skadebegrensingen som brannvesenet gjør, er viktig for å beskytte natur og dyreliv i området.

Avisa Nordhordland skriver at brannvesenet er i gang med å legge ut lenser og at det er mye olje på stedet.

(©NTB)

Flere nyheter: