Menu
USAs luftangrep mot Taliban-bevegelsen i Afghanistan har ført til stor økning i sivile tap, ifølge en rapport. Bildet viser et jagerfly på hangarskipet USS Nimitz. Foto: Cheyenne Geletka /U.S. Navy via AP / NTB

Stor økning i sivile dødstall i Afghanistan

Luftangrep i regi av USA og landets allierte mens Taliban-samtalene har pågått, har ført til stor økning i antall sivile drepte i Afghanistan, viser en rapport.

Av NTB | 08.12.2020 05:23:03

Krig og konflikter: Antall sivile ofre økte betraktelig fra 2017 etter at USA løsnet på kriteriene og intensiverte angrepene mot Taliban, viser rapporten fra Cost of War Project ved Brown University.

I fjor var økningen på 330 prosent da rundt 700 sivile ble drept, opplyser prosjektets leder Neta C. Crawford.

USA trappet ned luftangrepene mot Taliban etter at landet inngikk en fredsavtale med Taliban i februar i år, men den afghanske hæren har siden da trappet opp sine angrep mot Taliban, samtidig som afghanske myndigheter gikk i samtaler med Taliban.

Det afghanske luftforsvaret er nå mer skadelig for sivile i Afghanistan enn noen gang tidligere, ifølge rapporten.

Crawford viser til at 86 sivile ble drept og 103 såret i Afghanistans egne luftangrep i årets første seks måneder. I de tre påfølgende månedene, da Kabul satt i samtaler med Taliban, ble 70 sivile drept og 90 såret.

Crawford oppfordrer til å forhandle fram en våpenhvile mens de to partene fortsatt diskuterer en fredsavtale, for å unngå flere sivile ofre.

Hun frykter samtidig at Taliban kan komme til å dra nytte av situasjonen ved å presse afghanske styrker med motangrep.

– Med mindre det blir en våpenhvile, kommer begge parter til å fortsette å skaffe seg taktiske fordeler mens forhandlingene pågår. Sivile dødstall kommer sannsynligvis til å stige, uttaler hun.

(©NTB)

Flere nyheter: