Menu
Folk har lagt ned blomster og Pride-flagg etter det natt til lørdag ble avfyrt flere skudd på utsiden av Per på hjørnet og London pub i sentrum av Oslo, der flere ble skadd og to drept. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Stor markering på Rådhusplassen mandag kveld etter masseskytingen

Den skeive bevegelsen holder en stor solidaritetsmarkering på Rådhusplassen mandag kveld etter skytingen i Oslo natt til lørdag.

Av NTB | 26.06.2022 19:45:53

Kriminalitet og rettsvesen: Markeringen vil skje klokka 19.30, og det vil bli musikalske innslag og taler, melder NRK. Markeringen er godkjent av politiet.

Etter skytingen natt til lørdag, der to personer ble drept og 21 personer ble skadd, ble årets Pride-parade i Oslo avlyst. Avlysningen skjedde etter blant annet råd fra politiet.

Likevel dannet det seg et spontant Pride-tog på Grønland lørdag ettermiddag. I toget ble det ropt «we’re here, we’re queer, we won’t disappear».

– Arrangementet på Rådhusplassen skjer fordi den skeive bevegelsen har et behov for å samles og for å vise at vi står sammen etter de tragiske hendelsene natt til lørdag, skriver Oslo Pride i en pressemelding.

Arrangementet mandag 27. juni foregår på dagen for markeringen av Stonewall-opprøret, som regnes som starten på Pride.

Haugsevje oppfordrer folk til å ta med seg flagg og de parolene de hadde tenkt å gå i pride-toget med lørdag. Arrangementet er ikke et nytt Pride-tog, men en solidaritetsmarkering.

– Jeg vil virkelig oppfordre Oslo-folk til å komme hit. Det er en solidaritetsmarkering, og vi vil slå ring rundt det skeive miljøet.

Johansen mener at Oslo skal våre en åpen, raus og inkluderende by.

– Så i morgen blir det en veldig viktig politisk markering som den skeive bevegelsen arrangerer. Vi støtter selvfølgelig opp om det, legger han til.

Lederen i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, sier til kanalen at hele den skeive bevegelsen har samlet seg og hatt møter i dag, og at de vil holde en solidaritetsmarkering mandag på Rådhusplassen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forsikrer overfor NRK at arrangementet vil være trygt.

Flere nyheter: