Menu
Jens Stoltenberg ble fredag presentert som ny sentralbanksjef. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Stoltenberg vil fortsatt pleie vennskapet med Jonas Gahr Støre

Jens Stoltenberg sier han ikke vil legge begrensninger på sin omgang med venner i viktige posisjoner når han blir ny sentralbanksjef.

Av NTB | 04.02.2022 13:50:35

politikk: Stoltenberg, som fredag ble utnevnt til ny sentralbanksjef, blir blant annet beskrevet som en nær venn av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Den nåværende Nato-sjefen sier han ikke vil pålegge seg selv begrensninger, verken i kontakten med statsministeren eller andre regjeringsmedlemmer når han mot slutten av året tar fatt på den nye jobben.

– Jeg vil være veldig bevisst, både på den faglige integriteten jeg må ha og som Norges Bank selvsagt har – og den uavhengigheten Norges Bank har, sier Stoltenberg.

Han viser blant annet til at han har vært oppe i lignende situasjoner tidligere, men likevel har hatt vennskap med mennesker med politiske eller andre posisjoner.

– Så jeg har fortsatt tenkt å møte og ha privat omgang med mennesker som har politiske posisjoner, inkludert Jonas Gahr Støre. Men jeg har tenkt å gjøre det på en måte som ikke undergraver tilliten eller integriteten til Norges Bank. Det skal jeg være bevisst på, sier Stoltenberg.

Han legger også vekt på at det i Norges Bank også er veldig grundige beslutningsprosesser i Norges Bank før beslutninger tas.

– Og jeg mener åtte år uten aktiv deltakelse i norsk politikk, i en posisjon som også krever høy grad av integritet i forhold til regjeringer, viser at det er mulig å både ha venner og sosial omgang, men samtidig ivareta den integriteten og uavhengigheten som Norges Bank skal ha, sier Stoltenberg.

(©NTB)

Flere nyheter: