Menu
En flyforbudssone vil innebære stor direkte militær involvering i krigen, sier Jens Stoltenberg. AP Photo/Olivier Matthys

Stoltenberg: – Vi kommer ikke til å opprette flyforbudssone

En flyforbudssone over Ukraina er uaktuelt, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Av NTB | 16.03.2022 19:10:08

Krig og konflikter: – Hvis Nato går inn og tar ut russisk luftvern i stor skala og skyter ned russiske fly, så må alle forstå at vi er over i en helt annen situasjon – hvor vi kommer til å se sivile tap, død og lidelse i en mye større omfang, sa Stoltenberg da han møtte nordisk presse på Natos hovedkvarter i Brussel, hvor det onsdag har vært et ekstraordinært forsvarsministermøte.

– Vi kommer ikke til å gå inn med styrker på bakken eller kapasiteter, fly, i lufta. Vi kommer ikke til å lage en flyforbudssone, fastslo han.

– Hvis Nato går inn og tar ut russisk luftvern i stor skala og skyter ned russiske fly, så må alle forstå at vi er over i en helt annen situasjon – hvor vi kommer til å se sivile tap, død og lidelse i et mye større omfang.

Jens Stoltenberg sier han forstår Ukrainas ønske og krav om å opprette en flyforbudssone over landet. Likevel er han tydelig på at Nato ikke må bidra til å eskalere konflikten.

– Vi må ikke gjøre ting som gjør at det blir full krig i Europa, som kommer til å påføre oss mer død, mer ødeleggelse og mer menneskelig lidelse enn det vi ser i Ukraina nå.

Hvis Nato skal håndheve en flyforbudssone, vil det innebære stor direkte militær involvering i krigen, sier Stoltenberg.

– Det vil innebære å massivt bombe russiske luftvernstillinger i Ukraina, i Hviterussland og i Russland. Det andre vi må gjøre, er å gå i kamp med russiske fly som måtte søke å bryte en flyforbudsson.

Flere nyheter: