Menu
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holder pressekonferanse før toppmøtet i Madrid denne uken. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Stoltenberg varsler kraftig opptrapping av Natos reaksjonsstyrke

Nato har planer om å drastisk utvide sin hurtigreaksjonsstyrke til over 300.000 soldater, opplyste generalsekretær Jens Stoltenberg mandag.

Av NTB | 27.06.2022 14:45:58

Politikk: Nyheten kom på en pressekonferanse med Stoltenberg i Brussel mandag, dagen før Nato-landene samles til toppmøte i Spanias hovedstad Madrid.

Der er det ventet at de allierte blir enige om en kraftig opptrapping av Natos hurtigreaksjonsstyrke (NRF), som for tiden består av 40.000 soldater.

I tillegg skal Nato utplassere større mengder utstyr på alliansens østflanke, og kampgruppene i øst vil oppgraderes til brigadenivå.

– Til sammen utgjør dette den største overhalingen av vår felles avskrekking og forsvar siden den kalde krigen, sa Stoltenberg.

– Disse troppene vil øve sammen med hjemlige forsvarsstyrker. De vil bli kjent med lokalt terreng, fasiliteter og våre nye forhåndslagre, slik at de kan svare raskt og sømløst på enhver nødssituasjon, sa Stoltenberg.

Han understreket at allierte må være villige til å investere mer for å kunne realisere disse planene.

På topp ligger Hellas med 3,76 prosent og USA med 3,47 prosent.

Blant landene som ligger lengst unna pengemålet, er Spania (1,01 prosent), Belgia (1,18) og Tyrkia (1,22).

For Norges del er tallet 1,55 prosent. Regjeringen har selv vist til høye olje- og gasspriser som årsak til at Norge ikke når toprosentmålet.

– 2 prosent regnes i økende grad som et gulv, ikke et tak, sa Stoltenberg.

Der forventer Stoltenberg at Nato vil peke ut Russland som «den tydeligste og mest direkte» trusselen mot alliansens sikkerhet, sa han.

For første gang vil også Kina omtales i konseptet.

Etter det NTB kjenner til har Nato gått flere runder på hvilken ordlyd alliansen skal bruke om Kina, og om forholdet mellom Kina og Russland.

Stoltenberg pekte også ut cyber, hybrid og terror som spesifikke områder det strategiske konseptet vil ta for seg.

– Vi vil igjen forplikte oss til kampen mot terrorisme, sa Stoltenberg.

Tyrkia hevder blant annet at Sverige gir politisk støtte til Det kurdiske arbeiderparti (PKK) og den kurdiske militærstyrken i Syria, YPG.

Stoltenberg gjør nå nye forsøk på å løse konflikten de tre landene imellom og har invitert til flere møter mellom partene før toppmøtet tirsdag.

–Jeg vil ikke gi noen løfter, men forsikrer om at vi jobber aktivt for å sikre fremskritt, sa han mandag.

Målet er at antall styrker som kan mobiliseres til hurtig innsats, skal økes til 300.000, kunngjorde Stoltenberg mandag.

Fra før har Stoltenberg varslet at flere av Natos styrker vil øremerkes til å forsvare territorier i Øst-Europa, selv om de ikke nødvendigvis holder til der.

Men kun ni av Natos medlemsland når målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvarsutgifter, viser nye tall publisert av forsvarsalliansen mandag.

På pressekonferansen viet Nato-sjefen også tid til alliansens nye strategiske konsept, som skal vedtas på denne ukens toppmøte i Madrid.

Nettopp terrorisme har av Tyrkia vært oppgitt som en viktig årsak til at landet så langt har sagt nei til svensk og finsk Nato-medlemskap.

(©NTB)

Flere nyheter: