reklame
Menu
Jens Stoltenberg er vert for Natos forsvarsministermøte onsdag og torsdag. I motesetning til toppmøtet i London i desember, da dette bildet ble tatt, holdes denne ukens møte via video. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stoltenberg avventende til Trumps planer om færre soldater i Tyskland

Nato-sjef Jens Stoltenberg vil ha dialog om USAs varslede planer om å redusere antall soldater i Tyskland. Onsdag møtes alliansens forsvarsministre via video.

Av NTB | 16.06.2020 12:18:59

Politikk: – USA har gjort det klart at det ikke er tatt noen endelig avgjørelse om når og hvordan dette vil skje, så jeg ser fram til en dialog i Nato, sier generalsekretæren på en pressekonferanse før alliansens forsvarsministre samles til videomøte denne uken.

Mandag kom president Donald Trump med den offisielle bekreftelsen på at USA vil redusere antall soldater stasjonert i Tyskland til 25.000, en nedgang på rundt 9.500 fra dagens nivå.

Han minner om at det ikke er klart hvor de amerikanske styrkene eventuelt skal flyttes og at USA er til stede mange andre steder i Europa.

Flere har påpekt at en tilbaketrekning fra Tyskland vil være kostbar og tidkrevende og kan ta mange måneder. Stoltenberg fikk spørsmål om hvorvidt han trodde presidentvalget i USA i november kunne påvirke sluttresultatet i prosessen.

– Det er ikke mulig å spekulere om valget i USA. Vi jobber med den amerikanske administrasjonen og er allerede i dialog om denne saken, svarer Nato-sjefen.

– Vi ønsker ikke noe nytt våpenkappløp, og vi skal ikke speile det Russland gjør. Vi har for eksempel ingen planer om å utplasser landbaserte kjernevåpen i Europa, sier Stoltenberg. Han sier svaret er en «balansert pakke», som først og fremst handler om defensive systemer, som luft- og rakettforsvar.

Han sier Nato ikke kan la være å gjøre noe når det skjer en betydelig oppbygging på russisk side.

– Det må ikke være noen tvil om at det som har skjedd i Georgia, Krim og Donbass, ikke kan skje i et Nato-land.

– Vi støttet Irinis forgjenger, operasjon Sophia, blant med logistikk og med deling av informasjon. Mulig støttet til Irini er noe som blir drøftet med utenrikssjef Josep Borrell og andre EU-ledere, men det er fortsatt for tidlig å si hva den kontakten vil føre til, sier Stoltenberg til NTB.

Forrige uke ble en inspeksjon av et lasteskip hindret av et marinefartøy fra Nato-landet Tyrkia. Landet kan stanse et eventuelt samarbeid med EUs Irini fordi et vedtak om å jobbe sammen må være enstemmig.

– Jeg diskuterte dette på telefon med Trump forrige uke, og jeg regner med at det kommer opp på ministermøtet denne uken. Jeg mener amerikansk tilstedeværelse i Europa er bra for både Europa og USA. Transatlantisk samarbeid er kjernen i det som er Natos styrke, sier Stoltenberg.

På møtet denne uken er det også ventet at ministrene vil vedta en pakke med tiltak for å møte utvidelsen av og moderniseringen av Russlands missilsystemer.

Sverige, Finland og Australia er sammen med EU invitert med på møtet denne uken. Sistnevnte har gitt uttrykk for at de vil samarbeide med Nato i Middelhavet, der EUs operasjon Irini jobber for å opprettholde våpen- og oljeembargoen mot Libya.

(©NTB)

Flere nyheter: