Menu
Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har brukt tid på å få til et godt arbeidsforhold med president Donald Trump. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stoltenberg: Åpen og direkte diskusjon da Trump truet med å trekke USA ut av Nato

Nato-sjef Jens Stoltenberg forteller for første gang om hva som skjedde da USAs president Donald Trump truet med å trekke landet ut av forsvarsalliansen.

Av NTB | 05.07.2020 21:33:01

Politikk: – President Trump sa han var misfornøyd, og det var en åpen og direkte diskusjon, som ikke var helt enkel, sier Stoltenberg i et intervju med TV 2.

USAs president Donald Trump har i lengre tid vært misfornøyd med byrdefordelingen i Nato, og at mange europeiske land hadde levert små pengebidrag til organisasjonen. På Natos toppmøte i juli 2018 skal Trump ha truet med å trekke USA ut av Nato.

– Det er ingen hemmelighet at spesielt toppmøtet sommeren 2018 var veldig dramatisk og krevende. Det var et toppmøte der vi måtte ha et ekstraordinært møte der vi kun diskuterte byrdefordelingen i Nato, sier Nato-sjefen.

Stoltenberg forteller at han la fram tall og grafer på penn og papir for å vise at selv om det er langt igjen til alle Nato-land når målet om at to prosent av BNP skal gå til forsvarsutgifter, har situasjonen blitt langt bedre de siste årene.

– Det gjør vi ikke for å gjøre Trump blid, men fordi vi 30 medlemslandene mener Nato er et viktig redskap for å bekjempe terror, sier Stoltenberg.

Han sier han har brukt tid på å få et godt arbeidsforhold til Trump, særlig ettersom USA er Natos største bidragsyter.

(©NTB)

Flere nyheter: