Menu
Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg anklager Russland for løgn og avviser at russiske styrker i Ukraina trekkes tilbake. Foto: Annika Byrde / NTB

Stoltenberg anklager Russland for løgn

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avviser Russlands påstander om tilbaketrekning og sier at de omgrupperer for å komme sterkere tilbake i Ukraina.

Av NTB | 31.03.2022 13:49:43

Politikk: – Russland har gjentatte ganger tidligere løyet om sine intensjoner, og vi kan bare dømme dem etter hva de faktisk gjør, sa Stoltenberg da han torsdag presenterte Natos årsrapport for 2021.

Britisk etterretning opplyste onsdag at Russland hadde trukket styrker tilbake til Hviterussland, og Pentagon opplyste samme kveld at russiske styrker også ble trukket ut av Tsjernobyl-området.

– Ifølge vår etterretning trekker de seg ikke tilbake, sa han.

– Russland forsøker å omgruppere, skaffe nye forsyninger og styrke offensiven sin i Donbas-regionen. På samme tid opprettholder Russland presset mot Kyiv og andre byer. Vi kan derfor vente oss nye offensive handlinger, som vil føre til enda mer lidelse, sa Stoltenberg.

– Det er andre ord som kan benyttes om den angivelige tilbaketrekningen av russiske styrker fra Kyiv og Tsjernihiv og okkupantenes reduserte aktiviteter i disse områdene. Dette er ikke tilbaketrekning, det er et resultat av det våre forsvarere gjør, som presset dem tilbake, sa han i en vidoetale.

– Nato, eller Nato-allierte må fortsette å forsyne Ukraina med våpen så lenge det er nødvendig, sa han.

– De kjemper en krig for frihet, demokrati og våre felles verdier, sa Stoltenberg.

Stoltenberg avviser imidlertid at det er snakk om en reell tilbaketrekning.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviste også meldingene om frivillig russisk tilbaketrekning torsdag og hevdet at det er ukrainske styrker som tvinger dem til retrett.

Stoltenberg påpekte at titusenvis av ukrainske soldater de siste årene er trent og utstyrt av Nato og han understreker viktigheten av å fortsette å støtte dem med våpen og utstyr.