Menu
Det blir arrangert stolpejakt under brannvernuka. FOTO: Norsk brannvernforening

Stolpejakt i Haraldsvang

Dra ut på stolpejakt i Haraldsvang – bli tryggere på brannvern i hjemmet. Det er oppfordringen fra Haugesund brannvesen under denne brannvernuken. Last ned appen Stolpejakt på mobilen.

Av Egil M Solberg | 17.09.2021 20:05:50

Stolpejakt: I årets utgave av Brannvernuka kan man lære om brannsikkerhet, samtidig som man er ute i naturen på stolpejakt.

– Vi ser frem til å kunne tilby en morsom aktivitet for hele familien, som et alternativ til Åpen dag på brannstasjon. Hovedfokuset er som det alltid har vært i Brannvernuka; å bli bevisst på brannsikkerhet i hjemmet, sier Øystein Fonnes i Haugesund brannvesen.

Stolpejakt er en allerede populær fritidsaktivitet som engasjerer i hele Norge. I forbindelse med den årlige Brannvernuka er det nå satt opp 19 unike løyper i landet; en lokasjon for hvert av de 19 fylkene i den gamle fylkesinndelingen – i Rogaland er det en løype i Haugesund (Haraldsvang).

Hver løype består av ti stolper med nyttige brannverntips til store og små. Alle som deltar vil i tillegg til å lære om brannsikkerhet, kunne delta i trekningen av både lokale og nasjonale premier. Startskuddet for Brannvernstolpejakten er 17.09, og løypa vil være tilgjengelig helt frem til 31. oktober.

Alternativ til åpen stasjon

Nyvinningen lanseres som et alternativ til den tradisjonelle dagen med åpen stasjon hos brannvesenet. På forsommeren ble Brannvernstolpejakten prøvd ut i Larvik, hvor deltakerne lot seg begeistre.

Tilbakemeldingene fra både store og små var at stolpejakten med brannvernfokus var en både morsom og lærerik familieaktivitet.

– Gjennom denne aktiviteten vil vi kunne sette et økt fokus på brannsikkerhet over en periode som strekker seg utover de få timene en brannstasjon normalt ville være åpen og i Brannvernuka for øvrig, sier Fonnes.

Ladevettreglene

Det er ikke bare stolpejakten som er nytt av året. I forbindelse med årets Brannvernuke lanseres også Ladevettreglene, som er utarbeidet av en faggruppe bestående av representanter fra Norsk brannvernforening, DSB og If.

Ladevettreglene introduseres for å skape gode ladevaner, og presenteres torsdag 16. september.

Bjørnis on Tour

– I Brannvernuka pleier også barnehagene å komme på besøk til Haugesund brannstasjon, men i år (som i fjor) vil Bjørnis i stedet reise rundt med brannbil og ha et lite show utenfor alle barnehagene i kommunen.

Dette blir en skikkelig roadtrip med 36 besøk på fem dager! Både vi og Bjørnis gleder oss, avslutter Fonnes.

Ha brannøvelse hjemme!

Et sentralt element i den tradisjonelle Brannvernuka er brannøvelse hjemme. Dette oppfordrer man til å gjennomføre også i år. En fersk undersøkelse viser at kun 1 av 10 har gjennomført brannøvelse hjemme i løpet av de siste 12 månedene.

– Årlige øvelser hjemme der man bor vil bidra til at alle vet hva de skal gjøre om ulykken først er ute. All erfaring viser at de som er best øvet og forberedt på dramatiske hendelser, takler dem best, sier Fonnes.

Om Brannvernuka

Brannvernuka arrangeres hvert år i uke 38, som en uke med ekstra fokus på brannsikkerhet i Norge. Formålet er å bevisstgjøre alle om brannfaren i en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker.

I år settes det ekstra fokus på ladevett, og i forbindelse med Brannvernuka lanseres Ladevettreglene torsdag 16. september.

Brannvernuka arrangeres av Norsk Brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If i samarbeid med brannvesenet.

Flere nyheter: