Menu
Peter Reinebo i Sveriges olympiske komité kan smile etter at Stockholms OL-søknad fredag i siste øyeblikk fikk politisk støtte fra lokale myndigheter. Foto: Andreas Hillergren, TT / NTB scanpix

Stockholms OL-søknad levert

Døren til et vinter-OL i Stockholm virket stengt, men nå er den plutselig vid åpen. Søknaden om lekene i 2026 ble levert fredag, og med politisk støtte.

Av NTB | 11.01.2019 18:06:57

Sport: Politikerne i Stockholm ombestemte seg i siste øyeblikk og sa fredag ja til lekene. Dermed økte sjansen for at olympiske vinterleker for aller første gang vil bli arrangert i Sverige.

Det vil i så fall skje med alpint i Åre, hopp i Falun, bob og aking i Sigulda i Latvia.

– Dette er en seier, sier leder i Sveriges olympiske komité Peter Reinebo etter den overraskende politiske støtteerklæringen.

Fortsatt mangler statsgarantien. Siden Sverige i øyeblikket er uten regjering har Den internasjonale olympiske komité (IOC) gitt svenskene utsettelse med å få på plass den.

Den andre kandidaten til å arrangere lekene om sju år er Milano og Cortina d’Ampezzo i Italia. IOC fatter sin avgjørelse i juni.

Det så ikke særlig lysere ut i oktober i fjor, da det nye blågrønne styret i byen kom på plass og ga beskjed om at man ville si nei til OL ettersom det ikke var tilstrekkelig tid til å utrede saken og fatte en avgjørelse.

En måned senere var stemningen fortsatt negativ, men idrettsbyråd Karin Ernlund sa da at man var villig til å se nærmere på Sveriges OL-komités konsept for lekene. Siden har det vært hyppig møtevirksomhet.

Fredag, samme dag som søkefristen utløp, snudde politikerne. Ernlund meddelte at Stockholm er rede til å leie ut arenaer og stille offentlige plasser til disposisjon i forbindelse med lekene.

Bakgrunnen for at politikerne har ombestemt seg er at IOC har åpnet for et helt nytt konsept i avviklingen av olympiske leker. Vertsbyene skal ikke lenger stå som formelle arrangører og behøver heller ikke å gi økonomisk garanti. Eneste krav til Stockholm by var å få leie arenaer og benytte offentlige rom som gater og torg.

Hun sier at et stort arrangement som OL kan ha positiv effekt for byens næringsliv.

– Men det viktigste er at Stockholms skattebetalere ikke skal betale regningen.

Reinebo sier at søknaden ville blitt levert selv uten tilslutning fra Stockholm-politikerne.

– Men dette er et signal til verden om at det ses positivt på at vi vil arrangere OL her. Veldig mange biter av puslespillet er på plass nå, sier Reinebo.

I april 2017 sa det daværende sosialistiske bystyret i Stockholm tydelig nei til OL-planene, med begrunnelse at søknaden ikke hadde bred støtte.

– Det har kommet helt ny informasjon, og det avgjørende er at Stockholm ikke trenger å stille økonomisk garanti. Da sier vi at vi selvsagt vil leie ut arenaene våre og stille våre offentlige rom til disposisjon, sier Ernlund.

(©NTB)

Flere nyheter: