reklame
Menu
President Donald Trump har for første gang luftet tanken om å utsette høstens presidentvalg. Foto: AP Photo/Alex Brandon/NTB scanpix.

Sterke reaksjoner etter at Trump åpner for å utsette presidentvalget

USAs president Donald Trump spør på Twitter om presidentvalget bør utsettes. Han hevder at valget vil bli preget av omfattende juks hvis det gjennomføres.

Av NTB | 30.07.2020 16:02:53

Politikk: Nyhetsbyrået AP skriver at Trump kommer med nok en udokumenterbar påstand om at bruk av poststemmer vil føre til valgfusk.

I meldingen stiller Trump spørsmål om valget bør utsettes:

– Med universell post-stemming, kommer 2020 til å bli det mest unøyaktige og uredelige valget i historien. Det vil være en stor skam for USA. Utsette valget til folk kan stemme på en riktig og trygg måte?

Flere reagerer kraftig på Twitter-meldingen.

– Donald Trump lyver. Å stemme via posten er trygt og legitimt. Vi kan ikke og vil ikke la denne autoritære kriminelle utsette valget vårt, skriver den demokratiske senatoren Ed Markey, mens flere påpeker at USA har avholdt valg både under andre verdenskrig og borgerkrigen.

– Noen vet at han er i trøbbel. Kongressen kommer ikke til å gi ham dette. Hvis og når han taper, kan du være sikker på at han vil hevde det foregikk valgfusk, skriver Axelrod.

Trump har flere ganger hevdet at det vil bli jukset i valget til høsten, og han har brukt poststemmer som argument for det han mener er åpninger for valgfusk. Det finnes imidlertid ingen bevis på at poststemmer fører til mer valg-juks.

– Men hvis du har omfattende poststemming, øker det betraktelig risikoen for juks, hevdet Barr.

Valget skal etter planen avholdes 3. november. Datoen er fastsatt av Kongressen, og det er ifølge AP ingen åpninger i Grunnloven for at presidentinnsettelsen kan skje noe seinere enn 20. januar.

Biden selv har forutsett at Trump ville forsøke å utsette valget.

– Sann mine ord, jeg tror han vil forsøke å utsette valget på et eller annet vis, sa Biden på et møte for å samle inn penger til valgkampen i april.

David Axelrod, Barack Obamas nære rådgiver, mener meldingen viser at Trump frykter å tape valget.

Da justisminister William Barr stilte i høring i Kongressen tidligere i uken, sa han at han ikke har grunn til å tro at valget vil bli rigget.

Presidenten har ingen direkte innflytelse over valgdatoen, men analytikere mener han forsøker å så tvil om valgresultatet i tilfelle han taper. Meningsmålinger viser at Joe Biden, Demokratenes trolige kandidat, leder stort.

Flere nyheter: