Menu
Arkivbilde: Privat

Sterk start på kinoåret 2020

Det er store forventninger til filmåret på Edda Kino både når det gjelder kvalitet på filmene og forventet besøk.

Av Egil M Solberg | 09.01.2020 08:46:41

Kino: Kinobesøket første uka i 2020 ligger 50 % foran fjoråret.

– En god start på et filmår vi har store forventninger til, og da snakker jeg både om kvaliteten på filmene og forventet besøk, sier kinosjef Marit Sætre Færevåg.

Hun er opptatt av at kvaliteten på kinotilbudet i byen ikke bare kan måles i antall besøk. Spennet i antall visninger og utvalget av filmer er minst like viktig.

Alt dette måles årlig på landsbasis av Telemarksforskning og Norsk kulturindeks, der kinotilbudet i Haugesund i 2018 ble rangert som nummer 13 av landets 422 kommuner.

– 2019 begynte trått besøksmessig, men vi hentet oss godt inn og endte til slutt 6 % bak totalbesøket fra 2018 og bedre enn landsgjennomsnittet.

– Samlet sett har det vært et godt kinoår, med flere sterke titler som har gledet publikum lokalt. Det å samles rundt kulturelle opplevelser står sterkt på Haugalandet, noe som også vises på et rekordstort gavekortsalg på kinoen, sier kinosjefen.

Festpremiere på James Bond

Hun trekker frem spennet i kinotilbudet som noe av det kjekkeste med jobben som kinosjef. Denne uka har kinoen lagt ut de første premierearrangementene i 2020.

Festpremieren på «James Bond – No time to die» 3. april er årets store flaggskip-film.

Første premierearrangement ut er førpremieren på dokumentaren «Selvportrett» tirsdag 14. januar, med besøk av regissør Margreth Olin.

Filmen omhandler Lene Marie Fossen, en norsk fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi.

Margreth Olin til Edda tirsdag

– Å se film på kino gjør oss noen ganger klokere. Og noen filmer gjør faktisk verden bedre. Aldri står dette klarere for meg enn når Margreth Olin snakker om filmene sine, sier kinosjef Marit Sætre Færevåg.

– Tre fulle saler satt grepet og lyttet da hun fortalte om bakgrunnen for filmen Barndom, sist hun besøkte Edda kino.

– Jeg har sett Selvportrett, og skal se den igjen tirsdag. Portrettet i filmen er lysende alene, men jeg kan ikke tenke meg en sterkere ramme enn Margreths tilstedeværelse før og etter visningen, sier Marit Sætre Færevåg.

Sterk norsk filmvår

Denne våren har det norske kinopublikummet hele tolv norske filmer å velge mellom. Fem av dem er dokumentarer, to barnefilmer, tre drama, en skrekkfilm og en komedie. Og åtte av disse filmene har kvinnelig regissør.

– Vi gleder oss blant annet til barnefilmene Elleville Elfrid og Flukten over grensen, krigsfilmen Narvik, dokumentaren iHuman og komediene Fjolls til fjells og Børning 3, sier program- og markedsleder på Edda kino Jorunn Kristensen.

Hollywood sparker fra med titler som Birds of Prey, Mulan og Wonder Woman 1984 for å nevne noen få.

– Gullpalmevinneren Parasitt er en av flere godbiter som kan få et langt liv i Edda 3, sier hun.

Flere nyheter: